Politiek

Verkiezingen 2023: Dit moet je weten over de verkiezingen

- advertentie -

Oldambt –  Vandaag kun je een stem uitbrengen voor de verkiezingen van de leden van provinciale staten van Groningen en de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s. In dit bericht lees je alles wat je moet weten.

- advertentie -

Provinciale Statenverkiezingen
De Provinciale Staten vormen de hoogste macht in de provincie. Het aantal statenleden is afhankelijk van het aantal inwoners van de provincie. De kiesgerechtigde inwoners van de provincie kiezen de leden. Op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen vinden ook de waterschapsverkiezingen plaats.

U kunt stemmem op:
Er doen 19 politieke partijen mee aan de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten van Groningen. Klik hier voor een overzicht van de partijen en kandidaten.

Waterschapsverkiezingen
Net als de verkiezingen voor de gemeenteraad en de Provinciale Staten worden de waterschapsverkiezingen om de 4 jaar gehouden. De inwoners van het verzorgingsgebied van het waterschap kiezen dan hun vertegenwoordigers in het waterschapsbestuur.

U kunt stemmem op:
Er doen 11 politieke partijen doen mee aan de verkiezing van de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s. Klik hier voor een overzicht van de partijen en kandidaten.

Waar kunt u stemmen?
Er zijn in de gemeente 25 lokaliteiten waar een stembureau is gevestigd en deze zijn toegankelijk voor mindervaliden. De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur.

De stembureau’s in de gemeente Oldambt kunt u hier vinden.

Gratis taxi
Op vertoon van een stempas vervoert de hubtaxi inwoners die anders niet bij het stembureau kunnen komen. De provincies Drenthe en Groningen hebben hiertoe besloten omdat er, vanwege geplande stakingen in het openbaar vervoer, op woensdag 15 maart mogelijk geen bussen rijden. Het reserveren van een hubtaxi moet minimaal één uur voor vertrek en kan alleen telefonisch.

Kijk op deze website voor de telefoonnummers van de vervoerders en voor meer informatie. De hubtaxi komt zo snel mogelijk, maar is afhankelijk van beschikbaarheid. Tussen half twee en vijf is het druk met reguliere ritten.

Braille
Op de kandidatenlijsten zie je precies wie er voor welke partij mee doet aan de verkiezingen. Maar het is mogelijk dat de meegestuurde kandidatenlijst niet voldoende leesbaar is. Ben of ken je iemand die slechtziend of blind is? In het gemeentehuis liggen kandidatenlijsten vergroot en in editie in braille.

Stemwijzer
RTV Noord werkt samen met Kieskompas om jou als kiezer te helpen om te ontdekken welke partij het beste bij jouw denkbeelden past. Klik hier voor de lokale stemwijzer.

Mijn identiteitsbewijs is verlopen, mag ik nu wel stemmen?
Als u gaat stemmen neemt u uw eigen stempas en uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland mee. De geldigheid van deze legitimatiebewijzen mag bij het stemmen maximaal 5 jaar zijn verlopen. 

Mag ik aanwezig zijn bij het tellen van de stemmen?
Ja, u mag de hele dag aanwezig zijn op het stembureau, ook als de stembureauleden na 21.00 uur de stemmen gaan tellen. Er zijn wel een aantal spelregels:

– Toekijken mag, helpen bij het tellen mag niet.
– Het telproces en de stembureauleden mag u niet hinderen.
– Denkt u dat iets niet goed verloopt? Dan kunt u bezwaar maken. Het stembureau noteert uw bezwaar op het proces-verbaal.
– U mag aantekeningen, foto’s en video’s maken voor eigen gebruik.
– Zonder toestemming mag u geen foto’s of video’s verspreiden waarop stembureauleden of tellers herkenbaar in beeld zijn.
– Als alle stemmen zijn geteld, mag u een foto maken van de aantallen. De handtekeningen mag u niet fotograferen.

Heeft u meer vragen? Bekijk dan de website van de gemeente Oldambt. 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button