AlgemeenCultuur

Scholen uit Oldambt bezoeken Theater De Klinker

- advertentie -

Winschoten – Theater De Klinker komt dit jaar samen met producent Van Straat tot Laan met een nieuw school-educatieproject. Tot nu toe hebben scholen ieder schooljaar het aanbod gehad een aantal voorstellingen te bezoeken. Dit jaar heeft de Klinker een interactief programma laten ontwikkelen waarbij leerlingen in de klas les krijgen aan de hand van een tv-serie en een bijbehorend lespakket.

- advertentie -

Vervolgens komen de leerlingen van de onderbouw naar De Klinker voor de voorstelling ‘Het Geheim van de schatkist’ en maken leerlingen van de bovenbouw een eigen voorstelling. Vanmorgen zijn leerlingen van OBS De Kleine Dollard aan de slag geweest met een eigen voorstelling. Afgelopen maandag hebben meerdere scholen de voorstelling ‘Het Geheim van de Schatkist’ bijgewoond.

 Eigen voorstelling

De primeur voor de eigen schoolproductie ging vanmorgen naar OBS De Kleine Dollard. Zij zijn de eerste school die aan de slag zijn gegaan om een eigen voorstelling in elkaar te zetten. In de klas zijn ze gestart met een tv-serie over Christie en Kris die de leerlingen meenemen in de wondere wereld van het theater. Christie en Kris vertellen in vier afleveringen hoe het theater in zijn werk gaat. Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag om alle ingrediënten te verzamelen en te maken die nodig zijn om een eigen voorstelling te maken.

Na de lessen komen de leerlingen op bezoek in De Klinker en maken zij onder begeleiding van een theaterdocent in 2,5 uur een complete voorstelling met licht en geluid. Groep 5, 7 en 8 van De Kleine Dollard hebben vanmorgen hard gewerkt en uiteindelijk drie prachtige voorstellingen geproduceerd en ten tonele gebracht. Na afloop waren ‘Supercool’ en ‘Dit wil ik later ook doen’ veel gehoorde kreten van de leerlingen.

Het Geheim van de Schatkist

Afgelopen maandag (15 januari) zijn onderbouw-leerlingen van vijf verschillende basisscholen naar de voorstelling ‘Het Geheim van de Schatkist’ geweest. Ook deze leerlingen hebben vier afleveringen gezien van Christie & Kris en kregen na afloop opdrachten om uit te werken.

Met hun zelfgemaakte theaterticket en matrozenpet stonden ze in de gang te trappelen om de zaal te betreden. In de zaal zingt, brult en beweegt iedereen als een echte matroos mee tijdens de voorstelling. Ook dit blijkt een groot succes: ‘Wat was het ge-wel-dig!’, aldus leerkrachten van de St. Vitusschool.

‘De kop is er af. Het is toch altijd even spannend, zo’n eerste keer’, zeggen de producenten Toine Straatman en Elise van der Laan. ‘Maar wat was het leuk en wat deden de kids leuk mee!’ ‘Het concept slaat aan’, meldt Bianca de Winter van de afdeling Marketing. ‘Maar liefst 20 basisscholen in Oldambt hebben zich aangemeld voor het project. De eerste scholen waren erg enthousiast, dus laat de rest maar komen!’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button