AlgemeenGemeentePolitiek

12 Partijen nemen deel aan de gemeenteraadsverkiezing in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Op 21 maart 2018 nemen 12 partijen en in totaal 188 kandidaten deel aan de Gemeenteraadsverkiezing in de gemeente Oldambt. Het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezing, heeft dit in een openbare zitting op 9 februari bekendgemaakt.

- advertentie -

Het centraal stembureau heeft de kandidatenlijsten van de volgende partijen geldig verklaard en als volgt genummerd:

 1. SP (Socialistische Partij)
 2. Verenigde Communistische Partij (VCP)
 3. Partij van de Arbeid (P.v.d.A.)
 4. CDA
 5. Partij voor het Noorden
 6. VVD
 7. Democraten 66 (D66)
 8. ChristenUnie
 9. Oldambt Aktief
 10. Burgerbelangen Oldambt
 11. GROEP HOP
 12. Gemeentebelangen Oldambt

Het CDA heeft de meeste kandidaten op de lijst staan, namelijk 29. GROEP HOP heeft het minste aantal kandidaten, namelijk 3. De jongste kandidaat (16 jaar) staat op de lijst van Burgerbelangen Oldambt. De oudste kandidaat (79 jaar) staat op de lijst van de ChristenUnie. Van de in totaal 188 kandidaten zijn er 74 vrouwen (35,0%) en 114 mannen.

Lijstnummering
De procedure van het nummeren van de kandidatenlijsten ging als volgt. Eerst zijn de lijsten genummerd van partijen die bij de vorige gemeenteraadsverkiezing één of meer zetels behaald hebben. Het aantal stemmen dat de partijen bij de vorige verkiezing hebben behaald, bepaalt de volgorde van toekenning van de nummers.

De partij die het grootste aantal stemmen heeft behaald, krijgt nummer 1, enzovoort.  Daarna heeft het centraal stembureau via loting aan nieuwe partijen een nummer toegewezen.

Foto: OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button