Algemeen

Wethouder Broekhuizen opent Tentoonstelling over 100 jaar Algemeen Kiesrecht

- advertentie -

Winschoten – In 1917 eindigde een jarenlange strijd in de Nederlandse politiek: alle volwassen mannen kregen het kiesrecht. Twee jaar later volgde het algemeen kiesrecht voor vrouwen. Dit jaar, in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart, heeft het Cultuurhistorisch Centrum(CHC) een tentoonstelling ingericht: Naar het Algemeen Kiesrecht in het Oldambt.

- advertentie -

Afgelopen vrijdag opende wethouder Laura Broekhuizen de tentoonstelling. De tentoonstelling in het Cultuurhistorisch Centrum is open tot 20 april, iedere woensdag- donderdag- en vrijdagmiddag. De toegang is 2,50. U vindt het CHC aan de Johan Modastraat 5 (het oude bibliotheekgebouw). De ingang is schuin tegenover het gemeentehuis.

Het verhaal begint met de eerste volksvertegenwoordigers in 1795. Zij stonden op voor het Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap dat de Fransen naar Nederland brachten. De tentoonstelling vertelt wie er mochten stemmen en of ze dat ook deden. Daarbij is er aandacht voor de uitzondering die Winschoten werd in 1825.

Ook is er aandacht voor het communisme. Hoe spannend was het, twee jaar naar de Russische revolutie, in een regio met zoveel communisten? Wat betekende het algemeen kiesrecht voor hun kansen op een zetel in de gemeenteraad? Veranderde er echt iets in de gemeenteraden?

Aletta Jacobs bezocht in 1906 Oost-Groningen in haar strijd om het vrouwenkiesrecht. Haar verhaal heeft ook een plek gekregen. De tentoonstelling eindigt in 1923 met de eerste gemeenteraadsverkiezingen waarin ook vrouwen stemden.

Foto’s: Quintin Stoetman/ OldambtNu.nl

- advertentie -

 

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button