Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Bloemetje van de Week voor Eke Feddema-Mulder en Roelie Stam

- advertentie -

Oostwold –  Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Zaterdag brachten we het Bloemetje van de Week naar Oostwold. Daar woont Eke Feddema Mulder. Ze werd genomineerd door Roelie Stam. Zij schreef: “Eke verdient een bloemetje. Ze heeft al veel narigheid meegemaakt en is al lang aan het verbouwen. Toch staat ze voor iedereen klaar. Als dat geen bloemetje verdient ..”

Met twee boeketten staan we deze koude zaterdagmorgen bij de deur van een mooi wit huis aan de doorgaande weg in Oostwold. Twee boeketten: we ontdekten dat het deze dag precies twee jaar geleden is dat Roelies echtgenoot na een kort ziekbed overleed. Haar vriendin Eke had haar óók genomineerd ..

We ontmoeten twee spraakzame, vrolijke dames. Twee dames die veel gemeen hebben. Beide zijn sinds kort weduwe. Beide zijn oma. En beide hebben in hun huis ruimte gemaakt zodat hun kind met gezin tijdelijk onderdak heeft. In de woonkamer staat een speelgoedkeukentje. En in een hoek ligt een stapel knuffels. Eke: “De meubels hier zijn tweedehands. Dan hoeven de kleinkinderen niet zo voorzichtig te zijn als ze spelen.”

Roelie vertelt: “Thuis op mijn eerste verdieping is ook een toilet en nog drie slaapkamers. Een gezin met drie kinderen en cavia’s en konijnen past er wel bij in.” De echtgenoot van Eke overleed vijf jaar geleden. Hij was toen 52 jaar. Haar zoon Tom kon er niet mee omgaan. Hij is kort daarna zelf uit het leven gestapt. Roelie en Eke hebben veel steun aan elkaar. Eke: “Onze kinderen waren al bevriend. We gingen met beide gezinnen op vakantie. Nu wonen we na allerlei omzwervingen weer bij elkaar in hetzelfde dorp. We doen samen leuke dingen. Naar het theater, naar Bourtange of naar de Ikea. Dan liggen we soms dubbel van het lachen. We slepen elkaar er doorheen.” Roelie: “Een andere keer denk ik : Ze zet niks op facebook, dus ik kom wel even langs ..” “Lang leve Facebook”, zegt Eke. “Als je thuis komt na een lange dag kun je daar je verhaal kwijt. Er is altijd wel iemand die reageert.”

Eke woont nu een jaar in Oostwold. Na aankoop bleek de woning allerlei verborgen gebreken te hebben. “Het huis zag er netjes uit. Alleen de kachel deed het niet. Daar begon het mee. En de septic tank zat vol. Het vocht klom tegen de muren op. Een kleindochter deed een radslag tegen de muur: Bewoog de hele muur. En het aanrecht stond onder stroom. En soms stond ook de vloer onder stroom.” “Je kunt dan twee dingen doen: een juridische strijd aangaan met de familie van de vorige eigenaars die net beide ouders is verloren. Of je gaat zelf aan de slag. En verwerkt op die manier dingen.” Eke koos voor het laatste. “Voor mij heeft het geholpen. Er zijn natuurlijk nog steeds momenten dat je d’r in stikt als je er aan denkt. Maar toch, het helpt wel.”

Roelie en Eke organiseren nu uitstapjes met mensen die net als zij alleen zijn. En eenzaam. “Er zijn veel eenzame mensen hier. Wij maken een boottochtje. Of regelen een hightea. Zulke dingen. Je moet genieten. Ondanks dat ’t van binnen zeer doet.” Op de vensterbank staat een aandenken aan zoon Tom. Dat is vanaf de doorgaande weg te zien. “Regelmatig hoor ik een toeterende auto. Dat is dan een kameraad van Tom die langs rijdt en hem op die manier nog even groet. Dat vind ik mooi.”

Foto: Jos Schaafsma

Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button