Algemeen

Ubbo Emmius ontvangt Gouden Schoolkantine Schaal 2018!

- advertentie -

Winschoten – Ubbo Emmius Winschoten heeft voor de derde achtereenvolgende jaar een Gouden Schoolkantine Schaal van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laat de locatie zien dat de schoolkantine gezond is ingericht en zij planmatig, doelgericht en structureel bezig zijn met gezonde voeding en leefstijl.

- advertentie -

Gezondste School
Ubbo Emmius Winschoten vindt het belangrijk om betrokken en inspirerend te zijn. Zeker op het gebied van gezondheid. Ubbo Emmius wil als eerste Gezondste School van Nederland een bron van inspiratie zijn. De school is een school die planmatig en structureel educatie over gezonde voeding en duurzaam voedsel voor iedere jaargroep in haar schoolplan heeft opgenomen. De school is een plek waar gezond eten gemakkelijk moet zijn, omdat dit bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van de leerlingen.

Op Ubbo Emmius vinden ze het erg belangrijk dat er tijdens de pauzes gezond eten en drinken aangeboden wordt. Op een Gezonde school leren de leerlingen immers over gezond gedrag en tijdens eetmomenten kunnen zij dit in de praktijk brengen. Zo ontmoeten theorie en praktijk elkaar. Ieder mens presteert beter als het goed in zijn vel zit.

Steeds gezonder
Ubbo Emmius Winschoten werkt hard om de kantine steeds gezonder te maken, jaarlijks wordt bijgehouden waar nog verbeterpunten zijn. De school voldoet met een Gouden Schoolkantine Schaal aan de richtlijnen van het voedingscentrum. Dit betekent dat minimaal 80% van de producten bestaat uit basisvoedingsmiddelen uit de nieuwe Schijf van Vijf. Het aanbod in de kantine bestaat uit gezonde broodjes, bakjes fruit, yoghurt en soep. De producten die wij aanbieden voldoen aan de betere keuze criteria. Bijvoorbeeld: volkoren/bruin brood, sla, komkommer, tomaat en paprika voor op de broodjes, halvarine, mager beleg zoals achterham en kipfilet, ei, 30+ kaas, halfvolle melk, magere yoghurt en vruchtensap. De schoolkantine heeft een gezonde uitstraling zodat de leerlingen sneller worden verleid tot het kiezen van gezondere producten. Er is altijd lekker koel water beschikbaar in de vorm van een watertappunt en er staan waterkannen op de balie.

Richtlijnen
Voor het behalen van een “Gouden schoolkantine schaal” moet de school aan bepaalde richtlijnen voldoen, waaronder bv. geschreven beleid en zoals bovenstaand beschreven de norm minimaal 80% betere keuze producten, daarnaast de uitstraling van de kantine in het algemeen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS (Voeding, Welzijn en Sport). De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

De Gezonde Schoolkantine
De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine

Foto: Ubbo Emmius

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button