Algemeen

Bloemetje van de week voor 95-jarige kunstenares Geertsema

- advertentie -

Scheemda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze zaterdag brachten we dit naar mevrouw Geertsema-Bos uit Scheemda. Ze werd genomineerd door haar kleindochter,  Margreet Leeuwerik-Barlagen. Ze schreef: “Mijn oma is inmiddels bijna 95 jaar en heeft een hele reeks schilderijen van het boerenleven gemaakt. Zaterdag opent ze een expositie van haar werk. Het zou een kers op de taart voor haar zijn om een bloemetje te ontvangen. En ik gun het haar enorm.”

Tweee jongedames en hun moeder wachten ons al op bij de receptie van Nieuw Vredenhoven. De jongedames stellen zich voor als Esmee en Mara, achterkleindochters van mevrouw Geertsema en  zien er prachtig uit. Mooie vlechten in het haar en heel deftige schoenen aan.  Zij mogen straks de officiële openingshandeling verrichten: een druk op de knop waarmee de lichten boven de schilderijen aan zullen gaan. Ze hebben er zin in!

Hun moeder is Margreet Leeuwerik. Zij wijst ons de weg naar het appartement van haar oma.

Eenmaal binnen vertelt mevrouw Geertsema enthousiast over hoe ze begon met deze uit de hand gelopen hobby: “Ik volgde eerst een cursus ‘Hindelooper schilderkunst’. Daar leerde ik voorwerpen en meubilair te beschilderen.” Ze wijst naar een kastje en een dienblad die in karakteristiek oud bruine tinten zijn beschilderd met allerhande bloemenpatronen. “Daarna deed ik mee met een schilderscursusgroep waar Henri Olivier les gaf. Ik was best fanatiek. Ook thuis bleef ik schilderen. De kinderen waren het huis uit, dus ik had een slaapkamertje vrij, daar had ik mijn plekje.”

Inspiratie haalt ze uit haar eigen ervaring met het boerenleven. Maar ook schildert ze foto’s na. En afbeeldingen op kalenders. Ook maakte ze afbeeldingen op bestelling. “Een veehandelaar vroeg of ik voor hem een aantal koeien wilde schilderen. Toen ik het werk aan hem liet zien, was hij niet tevreden. De koeienhoorns moesten er af. Ik heb ze toen weggeschilderd.”

Aan de muur hangt naast veel realistische werken ook een ingelijste abstracte tekening. “Die maakte ik op de lagere school. Ik kreeg er een 9,5 voor,” vertelt ze trots. Sinds twee en een half jaar woont mevrouw in Nieuw Vredenhoven. Dat is wel even wennen. En ze kan niet meer goed penseeltjes vasthouden.

“Schilderen lukt niet meer. Maar kleuren kan ik wel. Ik kleur graag kleurboeken voor volwassen in. Daar blijf ik wakker bij”

Dochter Riekje Barlagen vertelt de aanleiding voor de expositie in Midwolda: “Na een wandeling rond de Ennemaborg raakte ik bij het Koetshuis aan de praat met een vrijwilliger van Groninger Landschap. We praatten ook over de meer dan 120 schilderijen die mijn moeder heeft gemaakt. Daar werd de vrijwilliger enthousiast over”.

Kort daarna werden alle schilderijen bekeken door twee personen van Groninger Landschap en werd een selectie gemaakt van 21 werken die iets met het boerenleven te maken hebben. “En twee stadsgezichten van Deventer en Maastricht,” vult mevrouw Geertsema aan.

De expositie is te bezichtigen t/m juni. Het Koetshuis is dan iedere zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 open.

Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

Foto & tekst: Jos Schaafsma
Bij de foto: Riekje Barlagen, Margreet Leeuwerik, mevrouw Geertsema en hun (achter)kleindochters Esmee en Mara.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button