AlgemeenKort nieuwsRegionaal nieuws

Grootschalige controle op loslopende honden in natuurgebieden provincie Groningen

- advertentie -

Groningen/Regio – Afgelopen zondag 1 april organiseerden Politie Noord-Nederland, Provincie Groningen, Staatsbosbeheer, Stichting Het Groninger Landschap en Natuurmonumenten een gezamenlijke handhavingsactie. Bij Landgoed Coendersborg, Harensche Bos, Nanninga’s Bos, Bolmeer, Petgaten Leekstermeer, Trimunt Bos en het Lauwersmeergebied werd gecontroleerd op de toegangsregels van natuurgebieden.

- advertentie -

Er werden dertien bekeuringen uitgedeeld aan baasjes die hun hond niet aan de lijn hadden. Daarnaast werd er een persoon bekeurd voor het rijden op een crossmotor.
De actie van afgelopen zondag was onaangekondigd. Vorig jaar vond in het Lauwersmeergebied een soortgelijke actie plaats, die leidde tot drie bekeuringen.

Verstoring van dieren
Loslopende honden in kwetsbare natuurgebieden zorgen voor verstoring van reeën, konijnen, hazen, hagedissen en broedende vogels. Bij dreiging verlaten deze dieren hun jongen of het nest. Het is dan voor jagende vogels en andere dieren eenvoudig om de eieren of de kuikens te roven.

Kwetsbare periode
In het voorjaar is de broedtijd de meest kwetsbare periode. Dan is het nog belangrijker om honden aan de lijn te houden. Dat gebeurt niet altijd. Boswachters vinden nog steeds aangevallen reeën in natuurgebieden. Veel reeën overleven een aanval van een hond niet. In natuurgebieden staat op de toegangsborden vermeld waar je wel en niet mag komen met een (aangelijnde) hond.

Aankomende zondag 8 april vindt eenzelfde controle plaats in de natuurgebieden in Oost-Groningen.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button