AlgemeenGemeente

In Memoriam: Pieter Smit (1963-2018)

- advertentie -

In Memoriam: Pieter Smit (1963-2018)

- advertentie -

Op 11 oktober 1963 kwam hij ter wereld in Delfzijl. Voordat hij in de politiek terecht kwam had hij een leidinggevende functie binnen het korps van de politie Haaglanden. Daarnaast begon hij als gemeenteraadslid van de D66 in Zoetermeer. Waarna in 2006 de wethouderstitel achter zijn naam kwam tot 2010.

Op 1 januari 2010 ontstond er een nieuwe gemeente door de fusie van de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland; Gemeente Oldambt was geboren. Tot 1 september 2010 was Martin Zijlstra waarnemend burgemeester waarna Pieter Smit werd benoemd.

Naast de politieke activiteiten bekleedde hij ook diverse commissariaten zoals:
– vanaf 2 september 2016 bestuurslid van de Bestuurdersvereniging D66
– vanaf 1 oktober 2016 voorzitter van de raad van commissarissen van Groningen Airport Eelde
– vanaf 1 maart 2017 voorzitter van de Vereniging van Groninger Gemeenten
– vanaf de oprichting Ambassadeur voor de Stichting Samenloop voor Hoop

Smit stond bekend als een open en toegankelijke burgemeester die erg actief was op social media. Onder zijn twitternaam @deburgemeester deelde hij veel van zijn dagelijkse werkzaam- en bezigheden. Ook al leverde hem dit soms kritiek op, hij respecteerde ieders mening. Zo stelde hij de gemeente open voor vluchtelingen en was hij een voorstander van een proef met legale wietteelt.

Een van de laatste items die hoog bij hem op de agenda stond was het uitbannen van lachgas onder het uitgaanspubliek op het Marktplein in Winschoten. Het wordt als partydrug gebruikt maar heeft natuurlijk zeer nadelige effecten op de volksgezondheid en verkeersveiligheid. In overleg met Smit heeft de horeca begin maart besloten het lachgas niet meer te verkopen.

- advertentie -

Een andere zaak waar hij zich hard voor maakte was de problematiek rond de gaswinning in de provincie Groningen. In januari liep hij nog mee met de fakkeltocht die vanuit Groningen werd georganiseerd.

- advertentie - 

Was er een grote brand, herdenking of opening dan wisten de burgers van Oldambt dat ze op een bezoekje, bericht of steunbetuiging van onze burgemeester konden rekenen! Ook voor ludieke acties zoals het steunen van het Tafelhuis of een verkleedpartij bij Slag om Noord draaide hij zijn hand niet om. Hij was ook een grote kindervriend; bij de avondvierdaagse stond hij voor het stadhuis high-fives te geven en gaf uitleg aan kinderburgemeesters voor 1 dag.

Ook op sportief gebied kon je hem altijd benaderen. Zelf was hij een actieve hardloper die een Sinterklaasloop in Scheemda of een Santarun in Winschoten niet aan zich voorbij liet gaan. Maar ook een spinning marathon deed ie graag aan mee. En uitgerekend deze sportiviteit werd hem teveel.

Burgemeester Smit woonde met zijn vrouw Carla aan de Langeweg in Scheemda. Hij laat haar en drie kinderen achter.

Bericht namens nieuwswebsite OldambtNu.nl
Pieter Smit, onze geliefde burgervader is er niet meer. Bij elke gelegenheid was hij aanwezig, met een lach of een traan, hij wist altijd de juiste woorden te kiezen! Wij van OldambtNu.nl hadden een goede band met hem en zullen hem dan ook enorm missen. Want waar we ook bij aanwezig waren, altijd was er een handdruk, glimlach, praatje of pose voor een van onze fotografen.

Uiteraard wensen wij zijn vrouw, kinderen, familie en collega’s heel veel sterkte met dit onverwachte verlies.

Foto’s: Trijntje Timmer, Marcel Lameijer, Egbert Nijkamp, Quintin Stoetman, Mark Heikens & Jeroen Bos

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button