AlgemeenCultuurOp stapVideo

Fotoserie: Bevrijding van Winschoten groots gevierd (video)

- advertentie -

Winschoten – Re-enactment, muziek, oude legervoertuigen en een expositie waren afgelopen zaterdag de ingrediënten van een nieuw evenement in Winschoten. Zaterdag werd namelijk de bevrijding van de stad, welke plaatsvond op 15 april 1945, gevierd.

- advertentie -

Re-enactment
Het Marktplein stond bol van de re-enactment. Om en nabij 30 geallieerde re-enacters en 30 Duitse re-enacters waren aanwezig met displays welke de gehele dag bezocht konden worden door bezoekers. Daarnaast werd er een tweetal re-enactments gespeeld waarbij de bevrijding van Winschoten gedeeltelijk na werd gespeeld. Deze zogeheten ‘mock battles’ waren spektakel voor jong en oud.

Expositie
Aan de andere kant van de binnenstad, in Cultuurhuis De Klinker, werd door Stichting Oud Winschoten een expositie georganiseerd. Tijdens deze expositie werden foto’s uit de periode>1940-1945 tentoongesteld. Daarnaast werden ook wat voorwerpen uit die tijd aan de bezoekers getoond.

Eerbetoon
Voordat de gevechten begonnen werd als eerbetoon aan de overleden burgemeester Pieter Smit een minuut lawaai gemaakt.

Stilte. Lawaai. Een mengeling van emoties. Precies dat wat het overlijden van Pieter losmaakt. Zaterdag maakten honderden mensen op het Marktplein de opening van het Bevrijdingsfestival mee. Onze Pieter had de hoofdrol in de opening. Voor hem klonken salvo’s. Voor hem maakten inwoners een minuut lawaai. Met een traan en een voorzichtige lach.

Lees ook: Oldambt maakt lawaai voor Pieter Smit

Foto’s: Marcel Lameijer & Jeroen Bos
Video: Gerrie de Groot & Lonneke Togtema

- advertentie -

 

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button