Algemeen

Staking streekvervoer 30 april en 1 mei gaat door

- advertentie -

Oldambt – De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer gaat door. Zowel maandag 30 april als 1 mei staken álle regionale vervoerders. Er rijden in heel Nederland dan geen streekbussen, ook de bussen van Qbuzz in de provincie Groningen blijven binnen. Of de treinen van Arriva rijden is nog niet bekend, hier heeft Arriva vrijdag een gesprek over.

- advertentie -

Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet. De staking wordt groter dan de staking afgelopen januari. Ook de werknemers die vallen onder de cao multimodaal doen dit keer mee. Woensdag wordt middels een kleine ludieke actie op Utrecht CS het publiek alvast geïnformeerd.

Ultimatum is verlopen
De werkgevers hadden tot vandaag de tijd om aan de eisen van de vakbond en de buschauffeurs tegemoet te komen.

Leden van FNV die werken in het streekvervoer willen keiharde afspraken over het verminderen van werkdruk.  Werkgevers weigeren dat. Ook passagiers lijden dagelijks onder de hoge werkdruk. Zij hebben te maken met vertragingen door te krappe rijtijden en missen daardoor hun aansluiting.

Chauffeurs eisen concrete afspraken in cao
Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: ‘We vertrouwen de werkgevers niet. Ze luisteren al jaren niet naar onze signalen. Aan de onderhandelingstafel spelen ze mooi weer, maar op de werkvloer roepen de managers ijskoud dat er toch niks gaat veranderen aan de werkdruk. Dus we willen keiharde afspraken in de cao, zwart op wit, anders blijven ze ons uitknijpen. Hoe concreter, hoe beter!’

Paula Verhoef, onderhandelaar FNV Streekvervoer: ‘Staken is voor niemand leuk, in januari niet en in april ook niet. We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog en het wantrouwen zit diep. De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers. Als zij bereid zijn concrete afspraken te maken, gaan de plannen zó van de busbaan.’

- advertentie -

1 mei viering- Dag van de arbeid
Dinsdag 1 mei trekken de stakers uit het streekvervoer naar Den Haag voor de viering van de Dag van de Arbeid.

- advertentie - 

Er werken 12.000 werknemers onder de cao Streekvervoer.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button