AlgemeenRegionaal nieuws

Groninger scholen roosteren anders: 950 studenten uit ochtendspits

- advertentie -

Provincie Groningen – De Groninger ochtendspits telt dagelijks bijna 950 reizigers minder. Dit is te danken aan de inzet van enkele locaties van Noorderpoort, Terra en Alfa-college. Deze mbo-onderwijsinstellingen roosteren anders, waardoor studenten pas na 9.00 uur beginnen met de eerste les en zo de drukke ochtendspits in bus en trein kunnen mijden. De opzet van initiatiefnemers Arriva, OV-bureau Groningen Drenthe en Groningen Bereikbaar is meer scholen mee te laten doen aan het spreiden van studenten in de spits.

- advertentie -

Noorderpoort Automotive & Logistiek, Noorderpoort Gastvrijheid & Toerisme, Terra en locatie Boumaboulevard van Alfa-college roosteren sinds vorig en dit schooljaar anders. Met het aanpassen van het lesrooster krijgen ze een financiële bijdrage uit de stimuleringsregeling ‘Anders Roosteren’. De scholen zorgen voor een betere spreiding van de reizigers in het openbaar vervoer, waardoor er ruimte ontstaat voor forenzen die de auto laten staan. Verder draagt de regeling bij aan minder volle fietspaden en autowegen in de ochtendspits. Groningen krijgt de komende tijd te maken met diverse werkzaamheden aan weg en spoor. Dit levert hinder op en de verwachting is dat daardoor meer forenzen gebruik zullen maken van bus, trein en fiets.

Aanhaken
De locatie Kluiverboom van Alfa-college gaat in mei ook anders roosteren. De stimuleringsregeling ‘Anders Roosteren’, die ook geldt voor scholen voor voortgezet onderwijs, is vanaf nu ook opengesteld voor de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Dat maakte wethouder Paul de Rook, tevens voorzitter van de stuurgroep Groningen Bereikbaar, donderdagmiddag bekend tijdens een bijeenkomst bij Noorderpoort Automotive & Logistiek.

De scholen gaven aan dat het een puzzel was voor de roosteraars om studenten na 9.00 uur te laten beginnen, maar dat iedereen zich wil inzetten voor een goede bereikbaarheid van Groningen. De aanwezigen riepen andere onderwijsinstellingen op hun voorbeeld te volgen. Daarnaast is de wens meer studenten van de deelnemende onderwijslocaties mee te laten doen. Na een veelbelovende start, is het streven na de zomer nog meer studenten de ochtendspits te laten mijden.

Bereikbaarheid
‘Anders Roosteren’ is tot stand gekomen door samenwerking van Arriva, OV-bureau Groningen Drenthe en Groningen Bereikbaar en maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen voor de bereikbaarheid van Groningen. De stimuleringsregeling is mede gefinancierd vanuit het Beter Benutten programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien.

Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren. Slimme keuzes, sterke combinaties.

Foto: Siese Veenstra

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button