AlgemeenCultuur

Programma Slag bij Heiligerlee – Geschiedenis –

- advertentie -

Heiligerlee – Op 23 mei 1568 troffen de Staatse troepen aangevoerd door de graven Lodewijk en Adolf van Nassau en de Spaansgezinde troepen onder leiding van graaf Arenberg elkaar nabij het klooster van Heiligerlee. In de beeldvorming werd deze slag door de eeuwen heen steeds meer een heldenepos, waarin het kleine, dappere Nederland zich wist te bevrijden van het Spaanse juk. Het werd daarmee dan ook een belangrijk onderdeel van het ‘Verhaal van Nederland’.

- advertentie -

Rond de laatste eeuwwisseling begon dit beeld echter te verschuiven. We weten nu dat op 23 mei 1568 een klein, ongeoefend en slecht georganiseerd legertje van opstandelingen de sterke en geoliede Spaanse oorlogsmachine trof nabij Heiligerlee. Door slim gebruik te maken van de locatie en het voordeel van de verrassing te benutten wisten de Staatse troepen de slag te winnen. De Slag bij Heiligerlee bleek uiteindelijk de enige veldslag in het offensief van Willem van Oranje die gewonnen werd. Alle andere veldslagen werden verloren, zodat na 1568 de situatie aanzienlijk verslechterde. Pas met de verovering van Den Briel in 1572 kreeg de Opstand vaste voet aan de grond op Nederlandse bodem. Dit alles maakt de slag bijzonder en het waard onder de aandacht te blijven als een knap staaltje krijgsmanskunst.

Evenement
Op 23 mei 2018 is het exact 450 jaar geleden dat de Staatse troepen de Spanjaarden bij Heiligerlee versloegen. Dit werd beschouwd als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis wordt van 22 tot en met 27 mei 2018 uitgebreid herdacht en feestelijk gevierd. Er komen ca. 500 re-enactors uit heel de wereld om de Slag bij Heiligerlee na te spelen. Ook wordt het muziektheaterstuk ‘Nunc aut Nunquan’ opgevoerd. Verder worden nog meer activiteiten georganiseerd , zoals een herdenking bij het monument Graaf Adolf, een educatief programma voor kinderen, een tentoonstelling bij het museum, feestavonden, historisch festival, bezichtiging kampement, en nog veel meer!

Op 26 en 27 mei 2018 wordt de strijd, waarbij zowel Graaf Adolf als Graaf van Arenberg sneuvelden, nagespeeld voor publiek. Het kampement, de historische markt en de uiteindelijke slag zullen worden verbeeld met medewerking van honderden re-enactors uit België, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland en Tsjechië. Deze re-enactment groepen hebben een jarenlange ervaring. De afgelopen jaren speelden zij veldslagen na in ondermeer België, Frankrijk, Spanje en Nederland. In de regio Oost-Groningen zijn zij onder andere betrokken bij het naspelen van de zogenaamde Slag bij Bourtange.

Informatie
Voor de tijden, entreeprijzen en alle details van het programma kunt u kijken op www.slagbijheiligerlee2018.nl. Voor het parkeren kunt u hier ook kijken of ter plaatse de aanwijzingen van de organisatie opvolgen.

Foto: Marcel Lameijer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button