AlgemeenPolitiek

Landelijke prijs voor profielwerkstuk Noa uit Westerlee

- advertentie -

Westerlee – Een drietal leerlingen van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen is in de prijzen gevallen met hun vwo-profielwerkstuk. Eén van hen is Noa Schaafsma uit Westerlee. Dat heeft de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) bekendgemaakt.

- advertentie -

De KNAW brengt mensen en middelen bij elkaar om met kennis en creativiteit bij te dragen aan de ontwikkeling van onze samenleving. Met de prestigieuze Onderwijsprijs wil ze de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs stimuleren en benadrukken. De prijs bestaat uit studiebeurzen twv 1000, 1500, en 2000 euro.

De KNAW beoordeelde dit jaar in totaal 337 profielwerkstukken van 155 scholen. Noa en haar klasgenoten Claudia Dijkstra en Marit Marinus onderzochten of jongeren betrokken zijn bij politiek.

Om die betrokkenheid te onderzoeken, hebben ze een enquête afgenomen onder 205 leerlingen van verschillende vwo-scholen. Ook hebben Noa, Claudia en Marit verschillende deskundigen geïnterviewd, waaronder hoogleraar politicologie prof. dr. Tom van de Meer, politiek verslaggever van de NOS Vincent Rietbergen en minister-president Mark Rutte.

Uit het onderzoek blijkt dat het niet zo slecht gesteld is met de politieke betrokkenheid als in veel onderzoeken wordt geclaimd. Toch hebben de drie gekeken hoe de betrokkenheid vergroot kan worden. Er blijkt een grote rol weggelegd voor de politici zelf. Ook het onderwijs en de huiselijke kring zijn belangrijk. De titel van het onderzoek is: ‘Politiek begint thuis aan tafel’.

Op 12 juni wordt bekend of het trio eerste, tweede of derde is geworden.

Foto: Ingezonden
Op de foto: Marit, Claudia, Mark Rutte en Noa

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button