Algemeen

SodM waarschuwt voor sinkholes door zoutwinning

- advertentie -

Winschoten – Volgens een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) houden zoutwinningsbedrijven onvoldoende rekening met de risico’s van hun activiteiten. Als gevolg van de zoutwinning kunnen volgens het SodM sinkholes ontstaan. Dit zijn grote kraters in het grondoppervlak door verzakkingen.

- advertentie -

Het rapport concludeert verder dat de zoutwinningsbedrijven onvoldoende rekening houden met de risico’s op langere termijn en zich alleen bezighouden met de risico’s tijdens de zoutwinning. Het SodM sommeert de bedrijven om nu alvast maatregelen te nemen en niet pas wanneer er daadwerkelijk problemen voorkomen.

(Lees verder onder de foto) Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

De zoutwinning vindt plaats door zoet water onder de grond te pompen en daarin wordt het zout opgelost. Daarna wordt het pekelwater opgepompt en het zout uit het water gehaald. Het zeer zoute water blijft onder de grond achter. De holtes waarin het zout zit kunnen onder bepaalde omstandigheden instorten en hierdoor ontstaan verzakkingen die schade kunnen veroorzaken aan de directe omgeving.

De zoutwinningslocatie in Winschoten is door het SodM onder verscherpt toezicht geplaatst. De reden hiervoor is dat er bij leidingen en putten van AkzoNobel, dat de zoutwinning in Winschoten uitvoert, regelmatig lekkages voorkomen. Volgens het SodM betekent dit niet dat de locatie in Winschoten ook daadwerkelijk onveilig is, maar neemt men het zekere voor het onzekere vanwege de eerdere lekkages op locaties van AkzoNobel.

(Lees verder onder de foto) Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Lees ook:
– AkzoNobel en KNMI willen microtrillingen in kaart brengen met ondergronds meetnetwerk
– PvdDieren en PvhN: grote zorgen om situatie AkzoNobel en Nedmag
– AkzoNobel: ‘Stand van zaken zoutwinning Heiligerlee’
– AkzoNobel tegen de politiek: ‘Onze deur staat open voor een inhoudelijk gesprek!’

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button