AlgemeenWeerbericht

Kans op bijzondere lichtende nachtwolken dit weekend

- advertentie -

Noord Nederland – Komende nachten hebben we kans om lichtende nachtwolken te zien. Nadat de zon om 10 uur is ondergegaan kan het zilverblauwe schijnsel zichtbaar worden. Om ze te kunnen zien mag er niet veel andere bewolking zijn. Tot zo’n anderhalf uur na zonsondergang kunnen deze wolken aan de noordwestelijke hemel zichtbaar zijn. Ook voor zonsopkomst is er kans om deze ‘lichtgevende’ wolken te zien, maar dan aan de noordoostelijke hemel.

- advertentie -

Of dit natuurfenomeen daadwerkelijk optreedt is altijd afwachten. Sinds afgelopen donderdag zijn de condities op onze breedte, volgens metingen in Noord-Duitsland, ideaal. Het moet dan wel helder zijn en dit is komende nacht waarschijnlijk nog niet het geval.

Zondagavond en in de nacht naar maandag is de kans op helder weer een stuk groter, vooral in het noorden van het land. In de avond zijn de wolken aan de noordwestelijke hemel zichtbaar en in de nacht juist in het noordoosten. De lichtende nachtwolken voor zonsopkomst verschijnen erg vroeg, want voor half zes is het al licht.

Dinsdag tot en met donderdag zijn er meer wolkenvelden en is de kans op een heldere nacht erg klein. Richting het volgende weekend worden de weersomstandigheden weer gunstiger. Lichtende nachtwolken kunnen in de weken rond de langste dag in ons land zichtbaar zijn. Verder naar het noorden zijn deze wolken veel gebruikelijker, maar het moet wel donker worden om ze te kunnen zien.

Allerhoogste bewolking
Lichtende nachtwolken zijn de hoogste wolken die we kennen. Het komt voor op een hoogte van 85 km. Dit is veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af. Alleen zware onweersbuien komen nog wel eens tot 15 km hoogte. Ook verkeersvliegtuigen komen niet hoger.

Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Doordat de wolken zo dun zijn, zijn ze overdag met het blote oog niet zichtbaar. Pas nadat de zon is ondergegaan wordt deze bewolking zichtbaar als een zilverblauwe streperige structuur. Zolang de lichtende nachtwolken nog door de zon worden beschenen zijn ze waar te nemen. Wanneer de zon verder onder de horizon zakt treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Bij goede condities is dit een uur tot anderhalf uur na zonsondergang.

Het stof dat nodig is voor het ontstaan van de lichtende nachtwolken is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer.

Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen. Juist rond 85 km hoogte kan de temperatuur zo laag worden. Op lagere hoogte is de atmosfeer veel dichter, met een hogere temperatuur als gevolg. Ook op grotere hoogte is sprake van een hogere temperatuur. Dit komt doordat het sterke ultraviolette licht en de röntgenstraling van de zon door de lucht wordt geabsorbeerd.

Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button