AlgemeenKort nieuwsWeerbericht

Zonnig en warm zomerweer tot en met het weekend

- advertentie -

Landelijk – Komende dagen is het vaak zonovergoten en zomers warm. Vanochtend startte in het noorden en westen nog bewolkt en landinwaarts ontstaan een paar stapelwolken. De maximumtemperatuur ligt landinwaarts tussen 25 en 29 graden. In de kustgebieden is het met 20-24 graden wat koeler. In het weekend wordt het nog warmer met in het zuiden en oosten tropische temperaturen. Na het weekend neemt de kans op onweer toe en wordt het koeler. In het zuiden en oosten is kans op een regionale hittegolf.

- advertentie -

Vandaag en morgen ligt een hogedrukgebied boven Scandinavië. Met een noordoostelijke stroming wordt warme en droge lucht aangevoerd. Het is daardoor vrij zonnig, warm en kurkdroog zomerweer. Af en toe trekt wat sluierbewolking over het land, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. In het binnenland kan een enkele stapelwolk ontstaan. De noordwestelijke helft van het land heeft vanochtend met wolkenvelden te maken, maar deze bewolking verdwijnt in de loop van de ochtend.

De temperaturen lopen flink op en liggen in de Randstad tussen 24 en 27 graden. In het oosten en zuiden wordt het nog wat warmer met 28 graden. In het oosten van Brabant en in Noord-Limburg wordt het maar liefst 29 graden! Er waait een matige noordoostenwind.
Op de stranden staat een vrij krachtige noordenwind, 5 Bft. Daardoor is het minder warm met 21-23 graden aan de westkust. In het Waddengebied is het nog wat koeler.

Wie gaat zonnen moet oppassen voor de sterke zonkracht. Met UV-index 7 kan een gevoelige huid met 15 minuten al verbranden.

Tropisch weekend in het zuidoosten
In het weekend draait de wind naar het oosten. Dat betekent dat het nog warmer kan worden en dat de temperatuur ook in de kustgebieden omhoogschiet. Zaterdag is het zonovergoten met temperaturen tussen 25 graden aan de westkust en in de noordelijke provincies, 28 in Utrecht en 30 graden in delen van Brabant en Limburg. In het Waddengebied blijft de temperatuur achter met 22-24 graden.

Wie een frisse duik neemt in de zee moet rekening houden met een watertemperatuur van circa 17 graden. De rivieren zijn overigens een stuk warmer met circa 21 graden. In de plassen is de watertemperatuur nog wat hoger. Daardoor stijgt komende weken de kans op blauwalg.

- advertentie -

Zondag komt de temperatuur op veel plaatsen nog een graadje hoger uit. Ook in het oosten zou de tropische grens van 30 graden kunnen worden geslecht en in het zuiden wordt het 31-32 graden. In De Bilt blijft de temperatuur waarschijnlijk net onder 30 graden steken en is de kans op een tropische dag circa 30%.

- advertentie - 

Kans op regionale hittegolf
Een officiële hittegolf in De Bilt is voorlopig zeer onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn vijf dagen nodig van 25 graden of warmer en daarvan moeten drie dagen tropisch warm zijn met minstens 30 graden. Sinds 1901 waren er 24 officiële hittegolven, de laatste dateert van 2015.

In het oosten van Brabant en in Noord-Limburg zou het wel kunnen lukken, mits maandag tropisch warm wordt. De kans op een regionale hittegolf is nu circa 40%. Maandag liggen onweersbuien op de loer en die kunnen afkoeling veroorzaken. Vorig jaar was tussen 17 en 23 juni voor het laatst sprake van een regionale hittegolf. Dit lukte in Brabant, Limburg en Zeeuws-Vlaanderen.

Foto: Jeroen Helmers

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button