Algemeen

Oldambtmeer beperkt bereikbaar voor scheepvaart door lage waterstand

- advertentie -

Blauwestad – Vanaf het Winschoterdiep is er geen scheepvaart meer mogelijk via de sluis in het Blauwe Diep naar het Oldambtmeer. De provincie Groningen en het waterschap Hunze en Aa’s hebben besloten de sluis open te zetten vanwege de lage waterstand. Door het warme weer en het gebrek aan neerslag is het waterpeil in het meer gezakt. De stremming duurt tot en met zaterdagochtend 7 juli.

- advertentie -

Wateraanvoer
Het waterschap Hunze en Aa’s start woensdag 4 juli met wateraanvoer via de sluis in het Blauwe Diep aan de zuidoostkant van het meer. Dit moet ervoor zorgen dat de recreatievaart voldoende diepte houdt om te kunnen varen op het meer. De maatregel is ook bedoeld voor het behoud van een aantal (veen)kaden en om te voldoen aan het vastgestelde peilbesluit. Het Oldambtmeer wordt normaal gesproken gevoed met regenwater. Wateraanvoer vanuit de omliggende kanalen is dan niet nodig. Hierdoor ontwikkelt zich een stabiele waterkwaliteit met goede ecologische omstandigheden.

Weinig neerslag
De voorspelling voor de komende periode is dat er weinig tot geen neerslag valt en dat het warmer dan normaal is voor deze tijd van het jaar. Hierdoor zou het waterpeil nog verder kunnen zakken, wanneer er niet ingegrepen wordt.

Het waterpeil van het Oldambtmeer wordt vanaf nu nauwlettend in de gaten gehouden.

Foto: Dennis Postma/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button