AlgemeenGemeente

Hier moet de nieuwe burgemeester van Oldambt aan voldoen

- advertentie -

Oldambt – Op dinsdagavond 17 juli stelde de gemeenteraad van Oldambt de profielschets voor de nieuwe burgemeester vast. Dit gebeurde in het bijzijn van commissaris van de Koning René Paas. De procedure voor het werven van een nieuwe burgemeester is hiermee officieel gestart.

- advertentie -

Lees ook: Oldambt vraagt inwoners om advies bij zoektocht nieuwe burgemeester

Wat vinden inwoners belangrijk?
In de profielschets is een apart hoofdstuk opgenomen over wat de inwoners van Oldambt belangrijk vinden aan de nieuwe burgemeester. Zij gaven in een enquête van de gemeente aan dat openheid en eerlijkheid de belangrijkste eigenschappen zijn.

Daarnaast moet hij of zij tussen de mensen staan, betrokken zijn, een mensenmens zijn en naar de inwoners luisteren. De bevolking van Oldambt ziet graag een sociale, toegankelijke en benaderbare burgemeester. Ook humor is een belangrijke eigenschap. Andere veelgenoemde eigenschappen zijn: daadkrachtig, verbinder, Groninger, empathisch, vriendelijk en betrouwbaar.

Inwoners gaven ons maar liefst 833 eigenschappen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.

Onze nieuwe burgemeester moet iemand zijn die…
… zich tussen de mensen begeeft en die open staat voor iedereen die contact zoekt.
… daadkrachtig is en die stevige besluiten durft e nemen.
… een groot netwerk heeft binnen én buiten de gemeente om voor onze belangen op te
komen.

Dat zijn de drie belangrijkste eigenschappen volgens onze inwoners. Maar liefst 30 procent van de deelnemers aan de enquête zette de eerstgenoemde eigenschap bovenaan.

De procedure
Belangstellenden kunnen solliciteren tot begin september. De commissaris van de Koning selecteert de kandidaten en voert de eerste gesprekken. Vervolgens worden er gesprekken gevoerd met een door de raad benoemde vertrouwenscommissie. De verwachting is dat de gemeenteraad op basis van deze gesprekken in november een kandidaat kan aanbevelen.

Deze aanbeveling gaat via de commissaris van de Koning naar de Koning, die vervolgens een besluit neemt om de nieuwe burgemeester te benoemen. De nieuwe burgemeester start in januari 2019. Tot die tijd neemt waarnemend burgemeester Rika Pot de honneurs waar.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button