AlgemeenWeerbericht

Bloedmaan vrijdag na zonsondergang

- advertentie -

Landelijk – Vrijdagavond krijgt Nederland te maken met een maansverduistering. De maan komt om 21.30 uur in het oosten op en valt vanaf dat moment geheel in de schaduw van de aarde. Ze begint dan al te verkleuren. Na 50 minuten komt het hoogtepunt van de verduistering en is de maan veranderd in een roodoranje bloedmaan. Doordat het rond 22.30 uur donker wordt is de maan goed zichtbaar. Tot 23.15 uur schijnt de bloedmaan en daarna krijgt de volle maan weer haar witte kleur. Het beste kijkmoment is van 22.30 tot 23.30 uur. De kans dat we de maan kunnen zien is vrij groot en de temperatuur is aangenaam.

- advertentie -

Komende week is het vrij zonnig en zeer warm weer. Overdag wordt het in het binnenland 31-35 graden en ook in de kustprovincies is het met 26-30 graden erg warm zomerweer. In de loop van de avond koelt het af naar 20-24 graden. Daarmee is het heerlijk om lekker lang buiten te zitten. Vrijdagavond kunnen we daarbij genieten van een maansverduistering. Waarschijnlijk zijn er die avond heldere perioden.

Beste kijkmoment tussen 22.30 en 23.30 uur
Vrijdagavond komt de maan om half tien op in het oosten. Doordat de maan erg laag staat lijkt ze wat groter. Vanaf dat moment bevindt de maan zich volledig in de schaduw van de aarde en verandert van een geeloranje naar een roodoranje kleur. Even voor half elf is de verduistering op het hoogtepunt. Omdat het dan buiten al flink donker wordt is de maan goed zichtbaar.

Tot ongeveer kwart over elf hebben we de tijd om te genieten van het schijnsel van de bloedmaan. Daarna komt de maan gedeeltelijk uit de schaduw van de aarde en krijgt ze langzaam haar witte kleur terug. Om even voor half een is het rechterdeel van de maan nog vrij donker en half twee hebben we weer een gewone volle maan. Ze staat dan in het zuiden.

Bloedmaan vanwege roodoranje kleur
Wanneer de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt valt geen direct zonlicht op haar. Een klein deel van het zonlicht dat langs de aarde strijkt wordt door de atmosfeer afgebogen en verlicht het maanoppervlak. Het blauwe licht wordt door de aardatmosfeer grotendeels uitgefilterd en de rode en oranje kleuren blijven over. Zolang de maan slechts voor een deel in de schaduw ligt zal zonlicht met alle kleuren van het spectrum de maan bereiken en wordt de maan alleen wat donkerder.

Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button