AlgemeenWeerbericht

Hitte begonnen: het wordt 30-37 graden

- advertentie -

Landelijk – Vandaag en morgen wordt het 27 graden op de Wadden, 30-33 graden in het midden van het land en 33-35 in het zuidoosten. Donderdag en vrijdag staat de meest extreme hitte op het programma met 29-30 graden op Texel, 33 graden in Amsterdam en 36-37 graden in Noord-Limburg. In het weekend wordt het minder heet, maar het blijft warm met 25 graden aan zee tot 30 in het zuidoosten. Voor een officiële hittegolf zijn nog drie dagen nodig met 30 graden of meer in De Bilt. De kans is zeer groot dat donderdag aan deze voorwaarde is voldaan.

- advertentie -

Vandaag wordt het op grote schaal tropisch warm. In de oostelijke Randstad kan het 31-32 graden worden en ook in Rotterdam en Amsterdam wordt het 30 graden. In het binnenland wordt het 32 tot lokaal 35 graden. Zo warm is het dit jaar nog niet geweest. In het Waddengebied, delen van Noord-Holland en langs de westkust wordt het 27 tot 29 graden. In de middag steekt aanlandige wind op. Het waait niet hard, maar het wordt wel iets minder warm en daarmee is het ideaal strandweer.

Vanavond en vannacht trekken vanuit het zuiden enkele wolkenvelden over het land. Zeer lokaal zou een regenbui kunnen vallen. Vooral in het westen en zuiden tonen de weermodellen een kleine kans. Het wordt een warme zomeravond met om 23 uur nog temperaturen van 20 graden aan zee tot lokaal 25 in het oosten. In de nacht koelt het uiteindelijk af tot een graad of 18, maar in binnensteden komt de temperatuur niet onder 20 graden.

Morgen is het zonnig met lokaal een paar stapelwolken en een beetje sluierbewolking. Over Zeeland trekt wat meer bewolking, maar in de middag wordt het daar zonniger. Eind van de middag en in de avond is een lokale onweersbui in het oosten van het land niet uitgesloten. Het wordt ongeveer even warm als vandaag.

Meest extreme hitte op donderdag en vrijdag
Donderdag en vrijdag doet de temperatuur er nog een schepje bovenop en wordt het bijna overal tropisch. In de Randstad wordt het 32-34 graden. In het zuiden, oosten en op de Veluwe wordt het ronduit heet en kan het 35 tot lokaal 37 graden worden. Op de westelijke Wadden, in de kop van Noord-Holland en aan de Zeeuwse westkust wordt het 29-31 graden.

De zon schijnt uitbundig en het blijft grotendeels droog. Vrijdagavond is in het zuiden en westen kans op een onweersbui. De nachten worden warmer en vooral in de nacht naar vrijdag wordt het niet kouder dan 20-22 graden. Daarmee is ook met open ramen de warmte moeilijk uit huis te krijgen. Normaal koelt het af naar 12-16 graden.

- advertentie -

Weekend met wat verkoeling en onweer
In het weekend stijgt de kans op enkele onweersbuien. Voor zaterdag is de temperatuurverwachting wat onzeker. De hitte kan in het oosten nog een dag aanhouden, maar de temperatuur zal in het westen dalen. Waarschijnlijk is het zondag 23 tot 27 graden in het westen en 28 tot 30 graden in het oosten. Daarmee blijft het veel warmer dan normaal.

- advertentie - 

Officiële hittegolf vanaf donderdag
Voor een hittegolf zijn vijf achtereenvolgende dagen met een maximumtemperatuur van 25 graden of hoger nodig, waarvan het op drie dagen minimaal 30 graden is. In De Bilt is het sinds zondag 15 juli elke dag warmer dan 25 graden geweest. De officiële hittegolf is dus een feit als het voor de derde keer 30 graden of meer wordt. Met vandaag en morgen 31-32 graden en donderdag 33-34 graden zal dit donderdag het geval zijn.

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button