AlgemeenWeerbericht

Kans op onweer na extreem hete dag

- advertentie -

Landelijk – De hittegolf nadert haar climax en vandaag wordt bijzonder hete lucht vanuit Spanje naar ons land geblazen. In Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente wordt het ruim 37 graden en in Noord-Limburg kan het zelfs 38 graden worden! In de namiddag en avond neemt vanuit het zuidwesten de kans op een zware onweersbui toe. De onweersbuien verlaten aan het eind van de nacht via het noordoosten het land.

- advertentie -

Vanaf het begin van de dag maakt de zon overuren en daarmee loopt de temperatuur rap op. Tegen het middaguur is het al 30-34 graden. Er trekt een enkele sluierwolk over het land, maar deze houdt het zonlicht niet of nauwelijks tegen.

Vanmiddag blijft de zon uitbundig schijnen en het wordt bloedverzengend heet. De temperatuur stijgt naar circa 30 graden op de Wadden en 32 à 33 graden in de kustprovincies. In het midden en noordoosten komt de maximumtemperatuur uit op circa 34 graden. In het oosten, zuiden en Zeeuws-Vlaanderen wordt het bloedheet met 35 of 36 graden. In het oosten van Brabant en in de Achterhoek wordt het ruim 37 graden en in Noord-Limburg kan het zeer lokaal zelfs 38 graden worden!

Daarmee komt het absolute warmterecord opnieuw in het geding. In het Gelderse Warnsveld werd het op 23 augustus 1944 namelijk 38,6 graden. Er is een kleine kans dat dit ‘all-time’ record verbroken wordt.

Onweersbuien in extreem warme avond en nacht
Aan het eind van de middag trekken sluierwolken vanuit het zuidwesten het land in. Mogelijk nadert al een eerste onweersbui Zeeland. Vanavond neemt de kans op onweersbuien verder toe. Vanwege de hitte is er veel energie in de atmosfeer aanwezig en de buien kunnen dan ook zwaar uitpakken. Bij onweersbuien is kans op hagel en windstoten kunnen plaatselijk uithalen tot 100 km/uur.

De buien hebben een plaatselijk karakter en er is dan ook geen sprake van grootschalig onweer. Op veel plaatsen blijft het zelfs droog. De avond verloopt bijzonder warm met aan het eind van de avond regionaal nog temperaturen van 30 graden! Tijdens buien is het een graad of 24.

- advertentie -

Ook komende nacht is nog kans op enkele onweersbuien. De buien trekken aan het eind van de nacht naar het noordoosten weg. Het belooft een plaknacht te worden met minima van 20-24 graden. In de steden kan het zelfs 25 graden blijven! Plaatselijk loopt de temperatuur midden in de nacht de nacht zelfs tijdelijk op naar 28-30 graden!

- advertentie - 

Kans op natuurbranden
De droge natuur kan wel wat water gebruiken, maar juist onweersbuien kunnen funest zijn voor droge planten en bomen. Wanneer de bliksem inslaat is de kans op natuurbranden namelijk aanzienlijk.

Hitte voorbij
Ook morgen is er een kleine kans op een onweersbui. Met maxima van 24-25 graden in de Randstad tot lokaal 30 aan de Duitse grens komt aan de hittegolf op veel plaatsen nog geen einde, maar het is wel minder heet dan vandaag.

Donderdag volgt mogelijk regen op grote schaal, maar ook dan kan de officiële hittegolf nog een dag aanhouden. In De Bilt wordt het ongeveer 25 graden. In Limburg en Twente kan nog een keer zomerse waarden van 26-28 graden worden behaald. Daarmee duurt de recordlange hittegolf op dat moment 29 dagen. Vrijdag is het echt gedaan met de warmte en wordt het 19 graden aan de noordwestkust tot 22 graden in het zuidoosten.

Foto: Jeroen Helmers
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button