Algemeen

Ben jij ook een ‘Suikerlijer?’ Kom dan naar de documentaire in het Ommelander Ziekenhuis

- advertentie -

Scheemda – Op donderdagavond 6 september zijn jongeren met diabetes type 1 en hun ouder(s) van harte welkom in het restaurant van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda. In een documentaire laat het ziekenhuis zien wat deze ziekte voor jongeren inhoudt. De bijeenkomst wordt gehouden van 19.30 – 21.30 uur (zaal open om 19.00 uur) en deelname aan de bijeenkomst is gratis. Wel graag aanmelden via www.stichtingkinderdiabetes.nl/inschrijven.

- advertentie -

Diabetes Mellitus type 1 heet ook wel suikerziekte. Als je diabetes hebt, heb je te veel suiker (ook wel glucose genoemd) in je bloed. Die glucose komt in je bloed via het eten. Koolhydraten die je eet worden omgezet in glucose en het bloed vervoert de glucose naar alle cellen in je lichaam.“Dat is belangrijk om te kunnen bewegen en te groeien”, vertelt Monique Moed,diabetesverpleegkundige. “De glucose heb je nodig voor verbranding en energie. Net als een autodie benzine (energie) nodig heeft om te kunnen rijden. Maar als je diabetes hebt, zitten de cellenwaar de glucose in moet komen ‘op slot’.

Er is een ‘sleutel’ nodig om de glucose binnen te laten. Die ‘sleutel’ heet insuline. Dat is een stof die je lichaam aanmaakt om er voor te zorgen dat de glucose in de cellen komt. Als je diabetes hebt maakt je alvleesklier geen insuline. De celdeurtjes gaan dus niet open en de glucose kan niet naar binnen. Hierdoor moet je, 4 x per dag, insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken.”

Herkenning
Onbegrip in de omgeving is een veel gehoorde klacht op de kinderdiabetespoli, waardoor het levenextra lastig kan zijn met diabetes. Monique: “De herkenning dat leeftijdgenoten met diabetes, vaak dezelfde zorgen en problemen hebben, is heel belangrijk. Dit blijkt ook uit de populariteit van de jaarlijkse uitjes van het kinderdiabetesteam van het Ommelander Ziekenhuis. Het uitwisselen van tips, ervaringen en ook de erkenning van de impact van de diabetes op je leven, geven steun. Aan één woord voldoende hebben, niet de enige zijn die koolhydraten moet tellen en insuline moet spuiten of bolussen.”

Praten met leeftijdgenoten
In de documentaire Suikerlijers worden een aantal pubers met diabetes in hun dagelijkse leven gevolgd en vertellen ze hun verhaal. Ze laten de omgeving zien hoe heftig het leven met diabetes is en dat je niet de enige bent. Jongeren kunnen tijdens deze avond praten met hun leeftijdgenoten en met de spelers uit de documentaire. Opvoedkundige, puber-expert en schrijfster van het ’Enige echte Puber Opvoed Boek’ Marina van der Wal, geeft een levendige interactieve voorstelling met beeld en geluid. De film is gemaakt door de Stichting Kinderdiabetes en toont de problemen die pubers met diabetes en hun ouders ondervinden. Zie ook: www.ommelanderziekenhuis.nl

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button