Algemeen

KNMI: ‘Onderzoek bevingen bij zoutcaverne Winschoten’

- advertentie -

Winschoten/ Heiligerlee – Op 19 november 2017 zijn ten oosten van Groningen bij Winschoten vier kleine bevingen gemeten. Veruit de meeste bevingen in Groningen vinden plaats in of nabij het Groningen-gasveld. Analyse van deze aardbevingssignalen duiden op een bron ondieper dan het gasreservoir. Nabij het epicentrum bevindt zich de Heiligerlee zoutcaverne bij Winschoten.

- advertentie -

Er is onderzoek gedaan naar deze bevingen. De grootste beving had een magnitude 1,3, ervan uitgaande dat de beving zich net in het krijtkalk bevond. De andere drie bevingen waren veel kleiner.

Gezien de geringe diepte zou deze grootste beving gevoeld kunnen zijn.

Onderstaand figuur toont de gevonden locatie. De oranje driehoeken zijn locaties van seismische stations die gebruikt zijn om de beving te lokaliseren. De bevingen hebben waarschijnlijk plaatsgevonden op ongeveer 400 meter diepte. Rond deze diepte is er een overgang van slappe sedimenten naar het iets vastere krijtkalk.
De locatie bij Winschoten (zwarte stip), op een overzichtskaart en op een dwarsdoorsnede van een ondergrondmodel. De kleuren geven seismische snelheden weer van de verschillende typen ondergrond. Stippellijn geeft aan waar dwarsdoorsnede is gemaakt. ©KNMI

Lees meer:
–  SodM waarschuwt voor sinkholes door zoutwinning
– AkzoNobel en KNMI willen microtrillingen in kaart brengen met ondergronds meetnetwerk

– PvdDieren en PvhN: grote zorgen om situatie AkzoNobel en Nedmag
– AkzoNobel: ‘Stand van zaken zoutwinning Heiligerlee’
– AkzoNobel tegen de politiek: ‘Onze deur staat open voor een inhoudelijk gesprek!’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button