Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Koude nachten na kletsnatte zondag

- advertentie -

Winschoten –De astronomische herfst begint vandaag met een drijfnatte zondag. In het midden en zuiden valt op grote schaal 10-25 mm regen en ook de ‘Dam tot Damloop’ valt letterlijk in het water. Met het regengebied stroomt frisse herfstlucht over ons land. Vandaag wordt het slechts 11-14 graden en daarmee is het de koudste dag sinds 1 mei. Komende nachten koelt het geregeld af richting het vriespunt. Mogelijk wordt zelfs de eerste vorst op neushoogte van dit najaar gemeten.

- advertentie -

Vanochtend is het overal bewolkt en valt zo nu en dan lichte regen of motregen. Tussendoor is het droog. In de tweede helft van de ochtend trekt een regengebied vanuit het westen rap het land in en gaat het langdurig regenen.

Vanmiddag is het vooral in het midden en zuiden kletsnat met langdurige regenval. Af en toe kan het flink plenzen en is zelfs kans op een klap onweer. Door de hevige neerslag is het zicht slecht. Zeker op autosnelwegen en provinciale wegen die niet uitgerust zijn met ZOAB veroorzaakt opspattend water zeer slechte zichtcondities. Bovendien is lokaal kans op wateroverlast.

In Friesland en Groningen valt het mee met de nattigheid en blijft het bij lichte regen. In het uiterste noorden en op de Wadden kan het zelfs droog blijven. De totale neerslagsommen komen uit op 5-10 mm in het noorden, 10-15 mm in het midden en 15-25 mm in het zuiden. Lokaal kan in Zuid-Limburg 30-40 mm vallen.

Sinds 1 mei niet zo fris
In gebieden waar veel regen valt is de bewolking zo dik dat de lucht er asgrauw uitziet. Bovendien is het ronduit fris met temperaturen die in de regen niet hoger uitkomen dan 11 graden! In het noorden wordt het 14 graden. Deze maximumtemperaturen hadden we voor het laatst op 1 mei.

Vanavond trekt de meeste neerslag naar het oosten weg. Geheel droog wordt het niet, want vanuit het noordwesten trekken buien over het land. Tussendoor klaart het op. De wind trekt flink aan en aan de kust is bij buien kans op zware windstoten van 80 km/uur. In de nacht naar maandag beperken de buien zich vooral tot de kustprovincies.

Mogelijk eerste nachtvorst
Voor liefhebbers van frisse ochtenden is het genieten komende tijd want bijna dagelijks daalt de temperatuur naar waarden nabij het vriespunt. De eerste frisse nacht dient zich vannacht al aan. Vanwege brede opklaringen kan het in het binnenland afkoelen naar 3-5 graden.

De nacht naar dinsdag lijkt voorlopig de koudste nacht te worden. De minima komen uit op 1 graad in het oosten tot 5 in het westen. Er is zelfs kans dat het ergens in het land op normale waarneemhoogte (1,5 meter boven de grond) vriest. Mocht dat gebeuren dan is dat de eerste keer dit najaar. Tot vorst aan de grond kwam het al wel. Op weerstation Twenthe vroor het aan de grond op 1 en 14 september met respectievelijk -0,4 en -0,7 graden.

Bron: Weeronline
Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button