AlgemeenOp stap

Kijktip: Slag bij Heiligerlee in ’80 Jaar oorlog’ 21:00 uur NPO 2

- advertentie -

Heiligerlee – In 1568 worden de graven Egmont en Van Horne in Brussel onthoofd. De spanningen lopen hoog op tussen de edelen in de Nederlanden en Philips II van Spanje en de Tachtigjarige Oorlog begint. De serie schetst de ontwikkeling van een relatief kleine opstand naar een grootschalige ‘professionele’ oorlog. Lokale verhalen nemen daarbij een belangrijke plaats in.

- advertentie -

Willem van Oranje is gevlucht naar Duitsland. Daar organiseert hij troepen die de strijd aangaan met de vorst in de Nederlanden, Philips II. Behalve een klein succesje in de slag bij Heiligerlee levert dat voorlopig niet veel op. Kansrijker zijn de Watergeuzen die, onder andere vanuit het Duitse Emden, de kusten onveilig maken.

Ze plunderen schepen, terroriseren burgers en weten uiteindelijk in 1572 vaste grond onder de voeten te krijgen in Den Briel. Op 1 april wordt daar nog altijd grootscheeps feest gevierd. Maar ook de katholieken, die in datzelfde Den Briel door de Geuzen zijn opgehangen, worden nog jaarlijks als martelaren herdacht.

Ook wordt er aandacht besteed aan de Slag bij Heiligerlee 2018, tijdens dit evenement was er een cameraploeg aanwezig voor opnames.

Vanavond (vrijdag) om 21.00 uur op NPO 2.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button