Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

ProRail: ‘Voorbereiding en uitvoering aanbrengen beveiligde installatie voeren wij versneld uit’

- advertentie -

Scheemda – Gemeente Oldambt en ProRail sluiten de overweg Vogelzangsterweg met een hek definitief af voor autoverkeer. Ook zijn in het kader van ProRails strijd tegen Niet Actief Beveiligde Overwegen verdere afspraken gemaakt om deze situatie veiliger te maken, zoals versneld aanbrengen van bomen, bellen en lampen.

- advertentie -

Lees ook: Overweg Scheemda met hek dicht voor autoverkeer

Best mogelijke maatregelen
In de afgelopen weken is in overleg met de gemeente en omwonenden door ProRail naar de veiligste en best mogelijke maatregelen gezocht. De uitkomst daarvan bestaat uit vierdefinitieve maatregelen die zijn afgesproken. Daarbij is meegewogen dat deze route als een ongewenste sluiproute bekend staat voor autoverkeer en voor fietsers en voetgangers juist als een belangrijke verbinding in de regio geldt.

Definitieve afspraken aanpak overweg Vogelzangsterweg
– Het plaatsen van een hek aan de zuidkant van het spoor. De doorgaande route Scheemda-Meeden sluit ProRail daarmee af. Fietsers en voetgangers kunnen het hek wel passeren. En het hek is op afstand elektronisch te openen voor agrariërs uit de omgeving, zodat zij hun akkers kunnen bereiken.

– Om verkeer zoals landbouwverkeer, fietsers en voetgangers alert te maken voor het passeren van de overweg plaatst ProRail extra bebording.

– Daarnaast voert ProRail de voorbereiding en uitvoering van het aanbrengen van een beveiligde installatie (bomen, bellen en lampen) versneld uit. Daarmee is naar verwachting al eind 2019 deze niet actief beveiligde overweg definitief uit het spoor.

– Om de veranderingen op deze route goed van de grond te laten komen zullen zowel ProRail als gemeente regelmatig handhaven door middel van actieve verkeerscontroles.

Eerdere maatregelen
Eerder namen ProRail en de gemeente al maatregelen door borden te plaatsen waarmee formeel autoverkeer van de overweg geweerd wordt. Op 13 augustus was er een aanrijding op deze Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) tussen een auto en een trein, waarbij de bestuurder van de auto overleed.

Programma NABO
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft ProRail een opdracht gegeven om de 127 publiek toegankelijke NABO’s, op het reizigersnet, zo snel als mogelijk op te heffen. Hier is 38 miljoen euro voor beschikbaar, waarbij een gebiedsgerichte oplossing wordt nagestreefd. De Staatsecretaris verwacht dat de spoorbeheerder en wegbeheerders gezamenlijk werken aan het verbeteren van de veiligheid, en de kosten van de maatregelen gedeeld worden (50% cofinanciering).

Lees meer: 
– Treinverkeer gestremd na dodelijk ongeval Scheemda (Video)
– Wederom ongeluk op onbewaakte overweg Scheemda
– Persoon overleden bij zeer ernstig ongeluk op spoorwegovergang

Foto: Gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button