AlgemeenWeerbericht

Morgen veel blad op het spoor en de weg; Vanaf het weekend gevoelig kouder

- advertentie -

Landelijk – Herfstweer staat voor de deur en dat merken we morgen al. Het gaat flink waaien. Aan zee komt een harde wind te staan en vooral op de Wadden is kans op zware windstoten. Hierdoor wordt veel bladval verwacht. Komende dagen wordt het 12-17 graden, maar vanaf zaterdag wordt het gevoelig kouder. Zondag en begin volgende week wordt het slechts 9 graden en in de nachten is kans op vorst.

- advertentie -

Morgen is het echt herfst. Het is zwaar bewolkt en het waait flink. In het binnenland is de westen- tot noordwestenwind matig of vrij krachtig. Aan zee waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.). Op de Wadden is kans op een stormachtige wind (8 Bft.) en zware windstoten van 75-80 km/uur.

In het noorden, midden en oosten van het land kan het af en toe wat regenen. In het zuiden blijft het overwegend droog en vooral in Zeeland is de zon af en toe te zien. Het wordt 14 graden in het oosten en 16 aan zee, maar door de wind zal het in de kustgebieden, vooral in het noorden, gevoelig kouder aanvoelen.

Flinke bladval en gladheid op het spoor verwacht
Het waait morgen, vooral in het westen en noorden van het land, flink harder dan het de afgelopen weken heeft gedaan. Hierdoor kan veel blad ineens van bomen vallen en tot overlast leiden op de weg en op het spoor.

Vooral Sprinters hebben last van de bladeren op de rails, omdat deze treinen vaker moeten remmen en optrekken. De wielen van de trein malen gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen. Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen.

Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat leidt tot vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen nabij stations, als veiligheidsmaatregel, soms langer dicht.

Vaak grijs en vrij normale temperaturen
Ook woensdag is er veel bewolking en kan af en toe wat regen vallen. Om grote hoeveelheden gaat het niet. In het zuidwesten blijft het overwegend droog en is kans op wat zon. Er waait een matige tot aan zee krachtige noordwestenwind. Het wordt iets zachter met 14 graden in het uiterste noordoosten en 17 in Limburg.

Donderdag is er vrij veel bewolking. Soms weet de zon sporadisch even door te breken, vooral in het zuiden. Het noordoosten maakt nog steeds kans op wat gespetter. Er staat minder wind en het wordt 14 à 15 graden. Vrijdag ligt de temperatuur rond normaal met 12-14 graden. De bewolking neemt toe en er trekken buien over het land. Later kan vooral in het noordwesten de zon doorbreken. De wind trekt weer aan en maakt het fris voor het gevoel.

Vanaf zaterdag gevoelig kouder
Vanaf komend weekend wordt het voor het eerst deze herfst flink kouder. Met een noordelijke stroming zakt koude polaire lucht vanaf Groenland en IJsland af naar het zuiden. In ons land daalt de middagtemperatuur naar een graad of 10 en op sommige plaatsen wordt de 10 graden niet eens gehaald. Er trekken buien over het land, maar tussendoor schijnt de zon. In de kustgebieden is het soms onstuimig door een stevige wind. In de nachten ligt de temperatuur enkele graden boven nul, maar tijdens opklaringen kan het licht vriezen.

Foto: Pixabay
Bron: Weeronline.nl

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button