Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenWeerbericht

Wintertijd begint met gure noordoostenwind

- advertentie -

Landelijk – Zondagnacht stroomt tijdens het terugdraaien van de klok vanuit het noordoosten koude lucht uit Scandinavië ons land binnen. De temperatuur ligt dan rond het vriespunt. Zondag waait een gure noordoostenwind en is het hooguit 6-8 graden. Op de meeste plaatsen is het droog met wat zon. Maandag en dinsdag is het met 4-7 graden waterkoud. De gevoelstemperatuur ligt enkele graden boven nul. Vooral dinsdag wordt neerslag verwacht.

- advertentie -

Zondag wordt om drie uur ’s nachts de klok een uur teruggezet. De wintertijd begint ronduit guur, want met een aantrekkende noordoostenwind stroomt koude lucht ons land binnen. Er zijn opklaringen en de temperatuur daalt naar het vriespunt. Op sommige plaatsen komt het tot lichte vorst. Aan zee ligt de temperatuur enkele graden boven nul en is kans op een bui.

Zondagmiddag loopt de temperatuur niet verder op dan 6 graden in Vaals en 8 op de stranden. De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 3 tot 5. In de kustgebieden kan het krachtig waaien. De gevoelstemperatuur ligt daardoor nog een paar graden lager! Daarbij wisselen zon en stapelwolken elkaar af. In het westen schijnt de zon het vaakst. In het zuidoosten komen dikke sluierwolken voor die de zon een waterige aanblik geven. In Zeeland en op de Wadden is kans op een bui. Later op de dag maakt het uiterste zuidoosten kans op wat (mot)regen.

Waterkoud
Maandag overheerst de bewolking en laat de zon zich af en toe zien. Eerst is het op de meeste plaatsen droog en maken alleen de Wadden kans op enkele buien. In de loop van de dag neemt vanuit het oosten de neerslagkans toe. Het is dan waterkoud met een middagtemperatuur tussen 4 graden in de Limburgse heuvels, 5 graden langs de oostgrens en 6-7 in de rest van het land. Normaal is het 12 à 13 graden. De gevoelstemperatuur ligt door de stevige noordoostenwind slechts enkele graden boven het vriespunt.

Ook dinsdag is het behoorlijk koud voor de tijd van het jaar. Het is grijs en regenachtig en het waait nog steeds flink. Sommige weermodellen komen met een flinke plens neerslag en dat kan de droge natuur goed gebruiken. De maxima liggen tussen 5 en 8 graden, maar in de neerslag is het nog een paar graden kouder. Op de Veluwe en de Limburgse heuvels is tussen de regendruppels een vlok smeltende sneeuw niet uitgesloten! In onze buurlanden kan het op de toppen van de Ardennen, de Eifel en het Sauerland goed wit worden.

Vanaf woensdag bereikt zachtere lucht ons land en stijgt de temperatuur flink richting 15 graden. Het is daarbij licht wisselvallig met soms wat regen, maar ook mooie momenten met wat zon.

Herfst tot nu toe zeer zacht, zonnig en droog
Vanaf het weekend tapt het weer uit een heel ander vaatje dan afgelopen weken. De meteorologische herfst is tot nu toe namelijk zeer zacht verlopen met in De Bilt gemiddeld 14,1 graden tegen 13,1 normaal. Slechts zeven jaren was het nog warmer, met in 2006 zelfs 16,1 graden! Met gemiddeld over het land 346 uur zon was het sinds 1959 niet meer zo zonnig. Toen scheen de zon ruim 20 uur meer. Met landelijk nog maar 68 mm is het zeer droog. Normaal valt meer dan twee keer zoveel neerslag.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button