AlgemeenWeerbericht

Gure dagen in het verschiet; Koude noordoostenwind bij ingaan wintertijd

- advertentie -

Landelijk – De winterjas is geen overbodige luxe komende dagen. Een stevige noordoostenwind blaast morgen en maandag namelijk koude lucht vanuit Scandinavië naar ons land. Daarbij is het voor het gevoel slechts enkele graden boven nul. Dinsdag wordt de koude periode mogelijk afgesloten met veel regen en wind. Eind van de week kan het alweer 15 graden worden.

- advertentie -

Vandaag is het vooral in de kustgebieden onvervalst herfstweer. Voor regenboogspotters zijn het gouden tijden. Vanaf de Noordzee trekken namelijk buien het land op en tussendoor beschijnt de zon de buienwolken. Bij deze buien is kans op hagel en een klap onweer. Landinwaarts nemen de buien snel in kracht af en in het binnenland is het vanmiddag overwegend droog. Er is een mix van zon en wolken. Het kwik stijgt naar 10 à 11 graden.

Is de winter begonnen?
Vannacht begint de wintertijd en precies dan weet koude lucht ons land te bereiken. De wind draait naar het noordoosten en dat zullen we merken! Morgen wordt het maximaal 6 graden in Zuid-Limburg tot lokaal 9 graden aan de westkust. Op 1 april was het voor het laatst in het hele land zo koud! De noordoostenwind is matig tot vrij krachtig. Op de Wadden kan het krachtig waaien (6 Bft.). De gevoelstemperatuur ligt tussen 1 graad in Vaals en 4-5 graden in de Randstad.

Over de Wadden en het noordelijk kustgebied trekken enkele buien. Daarbij kan hagel voorkomen en is kans op een kletsnatte sneeuwvlok. In de rest van het land blijft het droog en wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Over het zuidoosten trekken dikke sluierwolken, waardoor de zon een waterige aanblik krijgt. In het zuiden van Limburg blijft het overwegend grijs.

Waterkoud einde aan koude episode
Ook maandag is het met maxima van 5-8 graden koud voor eind oktober. Normaal is het namelijk 12 à 13 graden. Vanwege de gure noordoostenwind komt de gevoelstemperatuur uit op circa 2 graden. Het is grijs weer met veel bewolking en kans op een wat lichte regen of motregen.

Dinsdag trekt vanuit het zuidoosten een neerslagzone over ons land. Mogelijk wordt het kletsnat met langdurige en stevige plensregens. In de hogergelegen landsdelen zoals Zuid-Limburg en de Veluwe kunnen tussen de regendruppels vlokken kleddernatte sneeuw zitten. Daarbij is het waterkoud met veel wind en in de regen een temperatuur van slechts 3-5 graden. In de loop van de dag loopt het kwik op naar 8-10 graden.

- advertentie -

Opnieuw warm weer?
Woensdag is het zwaar bewolkt met vooral in de ochtend nog enkele buien. Met 12-14 graden als middagtemperatuur is het beduidend warmer dan komende dagen. De dagen daarna is het vrij zacht voor begin november met maxima rond 14 graden. Normaal is het begin november circa 11 graden. Donderdag en vrijdag lijken overwegend droge dagen te worden met ruimte voor de zon. In het daaropvolgende weekend neemt de kans op regen toe.

- advertentie - 

Foto: Pixabay
Bron: Weeronline.nl

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button