Algemeen

Herdenking Joodse burgers woensdagavond in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Woensdagavond 31 oktober word de 21e Holocoust Shoah Herdenking gehouden. De herdenking begint om 18.45 uur met een lezing in Zalencentrum Lamain aan de Bosstraat. Zeker 91 procent van de Joodse burgers in het Oldambt zijn in de jaren 1942–1945 vermoord.

- advertentie -

Programma
Om 19:00 is er een stille tocht vanaf Zalencentrum Lamain naar het Joods monument aan de Venne. Om ongeveer 19:10 is er een Herdenking bij het Joods monument. Jiddische muziek gespeeld door muziekgroep Nieuw Leven. Er zijn toespraken van burgemeester Rika Pot, van de heer Groote van Landrat van Landkreis Leer en van Eli de Leeuwe uit Bedum. Ook worden de 98 namen van vermoorde burgers van de Joodse
Gemeenschap met familienamen beginnend met J, K en L genoemd door leerlingen van het Dollard College en Ubbo Emmius. Vervolgens worden er bloemstukken gelegd, waarna een minuut stilte volgt.

Defilé
Na de herdenking is er een defilé langs het monument opgaand in een Stille Tocht, via de Venne naar kruising Hema/De Nederlanden, Torenstraat, Carolieweg, Blijhamsterstraat, Engelsestraat, Engelselaan, vertelling door F. Walters, Engelselaan, Wilhelminasingel, Stationsweg naar station en bij plaquette en gedenkzuil hier is een vertelling van F. Walters, Emmastraat, Liefkensplein, Vissersdijk, voetpad naar Bosstraat, monument Kleine Klaagmuur.

Daar is een vertelling en worden er bloemen gelegd. Ook is er een optreden door Mannah22. Vanaf ongeveer 20:45 uur is er een bijeenkomst in Zalencentrum Lamain, met onder andere koffie of thee en mededelingen.

Foto: Jan Doornkamp

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button