AlgemeenWeerbericht

Ex-orkaan Oscar brengt Nederland fraai najaarsweer; Zonnig weekend en begin volgende week hoge temperaturen

- advertentie -

Landelijk – Ierland, Schotland en Noorwegen krijgen dit weekend onvervalst herfstweer met veel wind en regen. Ex-orkaan Oscar trekt tussen IJsland en Schotland door en daarna richting het noorden van Noorwegen. In Nederland profiteren we hierdoor van een zuidelijke wind en de opbouw van een hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Het weekend verloopt daardoor droog en vrij zonnig. Ook begin volgende week blijft het kalm najaarsweer. Het wordt daarbij behoorlijk warm voor november met maxima rond 15 graden.

- advertentie -

Ex-orkaan Oscar bevindt zich momenteel midden op de Atlantische Oceaan halverwege tussen Canada en Europa. Hij trekt vandaag in rap tempo noordoostwaarts en ligt daardoor morgenochtend al ten noordwesten van Ierland. Vooral langs de westkust van Schotland zal dit morgenmiddag en -avond leiden tot zuidwesterstorm (9 Bft.) en mogelijk zelfs zware storm (10 Bft.). Zondag is langs de Noorse westkust kans op zware storm.

Met inmiddels 15 tropische stormen, waarvan 8 orkanen is het Atlantisch orkaanseizoen van dit jaar bovengemiddeld actief.

Fraai weekend start koud
Morgen start de dag in ons land lokaal mistig en met temperaturen rond het vriespunt. In het zuiden en oosten van het land kan het in de vroege ochtend drie graden vriezen. De mist verdwijnt gedurende de ochtend en de rest van de dag is het fraai najaarsweer met zon en sluierwolken. Bovendien blijft het droog. Het kwik stijgt naar circa 10 graden en de zuidenwind is zwak tot matig.

Ook zondag is het voor liefhebbers van zonnig herfstweer genieten. Zonnige perioden en stapelwolken wisselen elkaar af. Het oosten maakt wel kans op enkele wolkenvelden vanuit Duitsland. Met maxima van 10 graden in het noorden tot 13 in het zuiden is het zachter dan morgen. Er staat een overwegend zwakke zuidoostenwind en het blijft droog. Het is prima weer voor een stevige wandeling of fietstocht door de prachtig gekleurde bossen.

Na weekend zeer zacht voor november
Begin volgende week blijft het kalm najaarsweer. Er staat weinig wind en er is een mix van zon en hoge bewolking. Het kwik loopt nog wat verder op. De middagtemperaturen komen uit op 13-17 graden en daarmee is het veel zachter dan normaal. Maxima van 10-12 graden zijn gebruikelijk begin november.

Tijdens de tweede helft van de week wordt het een paar graden minder warm. Ook neemt de kans op een bui toe. Fris, winderig en nat herfstweer zit voorlopig niet in de pijplijn.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button