Algemeen

Post NL waarschuwt voor nep-app gemaakt door cybercriminelen

- advertentie -

Landelijk – PostNL waarschuwt voor een nep PostNL-app die in omloop is. Willekeurige telefoonnummers krijgen een sms waarin staat dat hun pakketje onderweg is. Dit gebeurt ook bij mensen die niets hebben besteld.

- advertentie -

In de sms wordt de ontvanger verzocht om de app te downloaden en in te loggen om op die manier hun pakket te kunnen volgen. Als u dit doet kunnen de cybercriminelen uw gegevens stelen of virussen plaatsen op uw telefoon of computer.

Heeft u toch op de link geklikt?
Pas dan zo snel mogelijk uw inloggegevens van uw bank en andere instanties aan via uw laptop (of een ander apparaat maar niet uw besmette telefoon). Installeer direct een virusscanner op uw telefoon en verwijder de app. Controleer uw bankafschriften op misbruik. Als u door deze app financiële of andere schade heeft opgelopen, is het verstandig om ook aangifte van fraude te doen bij de landelijke politie op telefoonnummer 0900 – 8844

5 tips voor het herkennen van een nep app
– Download alleen apps uit de Play Store (Android) of Appstore (IOS) en download geen apps door op een link te klikken.

– Controleer apps die nog maar kort in de Appstore staan. Lees bijvoorbeeld de reviews.

– Controleer welke toestemming de app vraagt tijdens het installeren. Twijfelt u? Accepteer de voorwaarden dan niet.

– Zorg ervoor dat de software op uw telefoon (zowel apps als het besturingssysteem) altijd up-to-date is. Verouderde software is kwetsbaarder voor malware en virussen.

– Installeer ook op uw mobiel een virusscanner. Let er wel op dat u legitieme virusscanners download want ook hiervan bestaan nepversies. Kies voor bekende bedrijven zoals AVG, McAfee, Norton of ESET.

Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button