AlgemeenSport

Yara de Veld en Timo Bos geslaagd voor Van der Wal Damdiploma

- advertentie -

Winschoten – Woensdagmiddag 14 november mochten Yara de Veld (14) uit Beerta en Timo Bos (7) uit Wedderveer het felbegeerde Van der Wal damdiploma, uit handen van Harrie Molthoop, in ontvangst nemen. Yara en Timo zijn na hun lidmaatschap bij Damclub Winschoten begonnen met de Van der Wal damcursus waarin de grondbeginselen van het dammen wordt onderwezen.

- advertentie -

Allereerst worden de spelregels onder de loep genomen zoals: hoe leggen wij het bord op tafel (donker veld linksonder), aanraken is zetten, wit begint altijd en daarbij worden alleen de donkere velden gebruikt, een schijf mag slechts één vakje per beurt schuin naar voren opschuiven, eventueel slaan is verplicht (ook achteruit), meerslag gaat voor, damslag of slaan met een schijf is gelijk. Nog een belangrijke regel: na het uitvoeren van de combinatie (slag) worden de schijven van het bord verwijderd.

Een mooi voorbeeld hiervan is de coup Turc. Daarnaast komt de “plakker” en “vastzetten” aan de orde. Ter afsluiting maken diverse lichte combinaties het examen compleet. Yara en Timo zijn ondertussen begonnen met de “Wiersma wit” cursus die stapje voor stapje verder in gaat op de theorie.

Als belangrijkste punt wordt hier de notatie behandeld. De 50 donkere speelvelden beschikken namelijk over een (al dan niet zichtbaar) nummer. De nummering begint altijd bij zwart, al naar gelang het bord licht. Links boven of rechts onder is vakje nummer 1.

Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button