Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenIncidenten

Brandweer in Scheemda zoekt vrijwilligers!

- advertentie -

Scheemda – Is vrijwilliger zijn bij de brandweer iets voor jou? In Scheemda zoeken we nieuwe vrijwilligers. In het bijzonder inwoners die overdag (doordeweeks) beschikbaar zijn. Woon jij in Scheemda of Midwolda, ben jij ouder dan 18 jaar en lijkt het jou leuk? We organiseren een informatieavond op 13 december van 19.00 tot 21.30 uur bij de kazerne in Scheemda. Kom langs om te kijken of de brandweer iets voor jou is! In dit artikel lees je meer informatie over vrijwilliger zijn bij de brandweer.

- advertentie -

Werkzaamheden
Vrijwilligers komen niet alleen bij brand in actie. Als de pieper afgaat, kan er van alles aan de hand zijn. Ook bij stormschade, rampen, ernstige verkeersongevallen wordt de hulp van de brandweer ingeroepen. Wij zijn er voor het redden van mens en dier.

Onze vrijwilliger
Onze vrijwilliger is een man of vrouw, woont en werkt in de buurt van de post en kan zich redelijk snel vrijmaken om op onverwachte momenten uit te rukken. En is bovenal zeer enthousiast over de brandweer! In principe kan iedereen vrijwilliger worden. Jong of iets ouder, ongeacht welk beroep je uitoefent. Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Goede conditie
De brandweer werkt onder moeilijke omstandigheden. De inspanning die van je wordt gevraagd is soms groot. Hiervoor is een goede lichamelijke conditie van belang. Een medische keuring en een conditietest voorafgaand aan je aanstelling én periodiek tijdens het dienstverband zijn daarom noodzakelijk. Voor wie regelmatig sport is de conditie over het algemeen geen probleem.

Opleiding
Voordat je brandweerman of -vrouw bent, ga je eerst de schoolbanken in. De basisopleiding duurt zoń anderhalf jaar en vindt in de avonduren plaats. Tijdens de opleiding is er ook voldoende gelegenheid om te leren in de praktijk. De kosten voor de opleiding worden door de brandweer betaald. Afhankelijk van de behoefte binnen de ploeg kun je vervolgens opgeleid worden voor de functie van bevelvoerder. Verder zijn er opleidingen voor verschillende specialismen binnen de ploeg.

Tijdsinvestering
Werken als vrijwilliger betekent dat je in principe 24 uur per dag, 7 dagen in de week opgeroepen kunt worden. Binnen de ploeg worden afspraken gemaakt wanneer je écht beschikbaar moet zijn. Het aantal uitrukken per jaar verschilt per ploeg. Soms gebeurt er weken niets en soms ruk je twee keer op een dag uit. Om de week is er een oefenavond.

Het is belangrijk dat je ook op werkdagen beschikbaar bent. Overleg daarom ook goed met je werkgever. Mocht je werkgever vragen hebben over je stap naar de brandweer, dan kan hij of zij bij ons terecht.

Wat krijg je ervoor terug?
De opleiding en de taken van beroepsbrandweer en de vrijwilligers zijn hetzelfde. Het is vanzelfsprekend dat de vrijwilligers ook een passende vergoeding ontvangen. Vergaderingen, oefeningen, studie en de uitrukken worden per uur uitbetaald. Daarnaast is er nog een vaste jaarvergoeding. Onze organisatie kent goede verzekeringsvoorwaarden en je werkt met modern materiaal. Je gaat aan de slag in een hecht team en bent over een tijdje heel wat onvergetelijke ervaringen rijker!

Interesse?
Lijkt het jou leuk om onze nieuwe collega te worden? Meld je hier aan.

Informatieavond
Geïnteresseerd, maar weet je niet zeker of het wat voor je is? Kom dan naar onze informatieavond!

Wanneer: donderdag 13 december 2018
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Waar: brandweerkazerne in Scheemda aan de Zwaagstereinde 2e

Vragen?
Neem gerust contact op met onze ploegchef Rob van Eerden via e-mail rob.vaneerden@vrgroningen.nl of telefonisch via 06-11454450.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button