AlgemeenWeerbericht

Meteorenzwerm Geminiden passeert volgende week; Ruim 100 vallende sterren per uur

- advertentie -

Landelijk – Met ruim 100 vallende sterren per uur trekt de meteorenzwerm Geminiden volgende week langs de hemel. De piek valt in de nacht naar vrijdag, maar ook in de nacht naar zaterdag zijn tijdens heldere perioden veel vallende sterren te zien. De meteoren zijn gelig van kleur en in de nacht naar zaterdag wat feller dan in voorgaande nachten.

- advertentie -

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd rond 14 december te zien. Het aantal meteoren dat te zien is verschilt per jaar en varieert van enkele tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt zo’n 85 meteoren van de Geminiden en omdat er ook sporadische meteoren zijn, kan het totaal op ruim 100 uitkomen.

Halverwege volgende week is het wisselend bewolkt en tijdens heldere perioden kun je aan het eind van de nacht al meteoren zien. Woensdag is met 20 meteoren per uur het aantal laag, maar donderdag zijn rond 03.00 uur 30 meteoren te zien. In de pieknacht van donderdag op vrijdag zijn er met ruim 100 per uur beduidend meer meteoren. Om ze te kunnen zien moet het natuurlijk wel een tijdje helder zijn. Op dit moment wordt tijdens de pieknacht veel bewolking verwacht, maar dat kan nog makkelijk veranderen.

Tweede kans
Mocht vrijdagnacht bewolkt verlopen dan is de nacht naar zaterdag nog een tweede kans. Met 50 meteoren per uur, waarvan de meeste afkomstig zijn van de Geminiden, heb je goed kans om ze te kunnen zien. Dan worden de meest heldere meteoren verwacht. Ook vrijdagavond kunnen de Geminiden zichtbaar zijn. De maan is slechts voor 1/3 verlicht en gaat in de loop van de avond onder.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer en de langere periode waarin ze voorkomen zijn meer mensen geneigd naar de vallende sterren te kijken. Toch is het zeer de moeite waard om komende week naar de hemel te kijken. Het totale aantal meteoren is dit jaar bij de Geminiden groter dan tijdens de Perseïden. Meteorenkenner Arnold Tukkers van vallendesterren.info spreekt van “de mooiste meteorenzwerm van het jaar”. De meteoren van de Geminiden zijn gelig van kleur.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button