AlgemeenWeerbericht

2018 in top-3 warmste jaren; Tweede plaats zeer waarschijnlijk

- advertentie -

Landelijk – Dit jaar kan een top-3-notering in de lijst met warmste jaren niet meer ontgaan. Waarschijnlijk komt de jaargemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 11,2 of 11,3 graden tegen 10,1 normaal. Een eindstand van 11,3 graden betekent een tweede plaats. Als dit jaar uitkomt op 11,2 graden is dit ook het geval, maar moet de tweede plek gedeeld worden met 2006 en 2007. Recordhouder blijft 2014 met 11,7 graden.

- advertentie -

Dit jaar kent een recordaantal van 132 warme dagen met maxima van 20 graden of meer in De Bilt. Een normaal jaar telt 85 officiële warme dagen. Het oude record van 116 warme dagen uit 2003 werd daarmee verpulverd. Ook is geschiedenis geschreven met 55 officiële zomerse dagen. Nog nooit werd zo vaak in één jaar de 25-gradengrens geslecht. Dit record stond ook op 2003 met 48 zomerse dagen. Normaal komt het in een jaar tot 26 van zulke dagen.

Er werden 9 tropische dagen met maxima van 30 graden of meer genoteerd. Dat is geen record, maar een vijfde plek. Het record staat op 1976. Toen werd het in De Bilt 14 keer tropisch warm.

26 juli warmste dag en 28 februari koudste dag
De hoogste temperatuur werd genoteerd op 26 juli. In Arcen werd het 38,2 graden. Dit was een evenaring van de hoogste julitemperatuur ooit gemeten in ons land. Het absolute warmterecord voor heel Nederland bleef overeind; op 23 augustus 1944 werd het in Warnsveld 38,6 graden. In De Bilt was 26 juli ook de warmste dag van het jaar met 35,7 graden. Dat betekende zelfs een evenaring van het absolute warmterecord voor dat station.

De laagste temperatuur in ons land werd gemeten op 28 februari in Woensdrecht met -10,5 graden. In De Bilt was het ook op 28 februari het koudst: -8,5 graden.

Tien maanden te warm
Het jaar begon met een zachte januarimaand, maar er volgde een opvallend koude maand. Het was de koudste februari sinds 1996 met een gemiddelde temperatuur van 0,7 graden. Er kon vooral op ijsbanen worden geschaatst. Ook maart verliep beduidend kouder dan normaal en kende een winterse start.

Daarna volgde een serie extreem warme maanden. Van april tot en met augustus lag de temperatuur ver boven normaal. April was de op twee na warmste in ruim 300 jaar, mei de warmste in ruim 300 jaar, en ook was het de warmste zomer sinds 1706! Ook het najaar verliep zacht en december sluit zich daarbij aan. De huidige koude dagen zullen daar weinig aan veranderen.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button