AlgemeenWeerbericht

Kans op gladde wegen komende nacht; Binnenland 3 cm sneeuw en kleine kans op ijzel

- advertentie -

Landelijk – Komende nacht kan het voor het eerst regionaal glad worden door sneeuwval. In het oosten en noordoosten kan zondagochtend een sneeuwdek van circa 3 cm liggen. Verder naar het zuiden en westen valt neerslag eerder in de nacht en zal sneeuw waarschijnlijk minder goed blijven liggen. Toch kan het ook daar tijdelijk verraderlijk glad worden.

- advertentie -

Vanavond nadert vanuit het zuidwesten een neerslaggebied. De temperatuur ligt halverwege de avond tussen +2 in het westen van Zeeland en -2 in het noordoosten. Kouder wordt het vanavond en vannacht niet. In Zeeland valt dan al een beetje neerslag. Dit zal een mix van regen en natte sneeuw zijn. De neerslag breidt langzaam uit over het land en tegen middernacht is de neerslag gevorderd tot Alkmaar – Utrecht – Eindhoven. In Zeeland valt dan voornamelijk regen, maar verder landinwaarts valt (natte) sneeuw. Kortstondig kan de sneeuw blijven liggen en gladheid veroorzaken. Daarna gaat de sneeuw over in regen. Heel lokaal is ook tijdelijk ijzel mogelijk. Op plaatsen waar de wegdektemperatuur nog onder nul ligt kan het flink glad worden.

Mogelijk 3 cm sneeuw
In de nacht breidt de neerslag uit over het hele land. In Groningen en het oosten van Drenthe start de neerslag pas aan het einde van de nacht. In het noorden, midden en oosten valt sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt en kan een dun sneeuwdekje (tot circa 3 centimeter) ontstaan. Met temperaturen rond het vriespunt en koude wegen is er kans op overlast door gladheid. In het westen en zuiden gaat (natte) sneeuw over in regen en zal een eventueel ontstaan dun sneeuwdekje aan het einde van de nacht alweer verdwenen zijn.

Zondagochtend valt in het noorden en oosten nog enige tijd (natte) sneeuw bij temperaturen rond het vriespunt. In de rest van het land is het bewolkt met soms nog wat lichte (mot)regen en ligt de temperatuur tussen 2 graden in het midden en 5 graden in Zeeland. Tegen het middaguur komt het kwik ook in het noordoosten overtuigend boven 0 en valt neerslag ook daar in de vorm van (mot)regen.

Autothermometer geeft gladheid niet altijd aan
Met sneeuwval houden veel automobilisten wel rekening met mogelijke gladheid, zeker als de sneeuw een beetje op de weg blijft liggen. Met bevriezing en ijzel is dat een ander verhaal. De luchttemperatuur kan dan enkele graden hoger liggen dan de temperatuur van het wegdek. Hierdoor kun je door de autothermometer op het verkeerde been worden gezet. Hou bij een overgang van een vorstperiode naar zacht weer een marge van 3 graden op de autothermometer aan.

Na zondag is het even gedaan met de gladheid en is het ‘s nachts 2 tot 5 graden.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button