AlgemeenCultuur

Een Winteravond van het Korte Verhaal viert 25-jarig jubileum in uitverkochte Klinker

- advertentie -

Winschoten – Het begon begin jaren negentig in een kunstgalerie aan de Blijhamsterstraat. Een bijeen geraapt zootje kroegtijgers, journalisten en schrijvers lazen er hun verhalen voor. Nu een kwart eeuw later is de galerie een ruïne maar ‘Een Winteravond van het Korte Verhaal’ staat nog als een huis.

- advertentie -

Op Kerstavond viert de jaarlijkse hoogmis van het Winschoter literaire leven het jubileum in De Klinker. Burgemeester Rika Pot van Oldambt doet er het voorwoord.

Het idee van ‘Een Winteravond van het Korte Verhaal’ is van kunstenaar Dik Voorthuis en zijn boezemvriend Dick Visser. De twee vonden destijds een beetje reuring onder de toren hard nodig en dat kwam er ook. In de loop der jaren passeerden ook bekende namen als Jan Mulder, Piet van Dijken en Max Niematz de revue. De vaste kern is honkvast en zit qua deelname bijna allemaal in de dubbele cijfers.

Journalist Henk Mulder is man van het eerste uur en was bij alle afleveringen van het vertelevenement present. ‘Van het begin herinner ik me niet zoveel. Ja, dat het saai was omdat het pretentieus was met mensen die stukken lazen uit romans en zo. De humor en de Groninger taal kwamen pas veel later’.

De galerie ging dicht en de Winteravond verkaste van de Blijhamsterstraat naar het Marktplein, naar stadscafe Vinchotte, waar het zo’n twintig jaar onderdak vond. De afgelopen jaren reisde het verhalencircus langs Dendermonde, Victoria en Carambole.

Achttien jaar geleden was Mulder er bijna niet bij geweest. ‘Mijn vrouw Ina was zwanger van onze zoon Kaj. Hij werd op de avond voor Kerstavond geboren. Ik had al afgezegd maar Ina zei: Ga nou maar mooi heen. En zo was ik er toch nog bij’.

Het verhalenfeestje trok aanvankelijk alleen stamgasten en aanhang van de deelnemers, maar werd met de jaren steeds populairder. Zo populair dat de kroeg uitpuilde, er mensen flauw vielen en er zelfs rake klappen werden uitgedeeld. Besloten werd om kaartjes te gaan verkopen. Het jaar erna stonden de mensen al uren voor het begin van de voorverkoop in de rij. En nog steeds is de ‘Winteravond’  in een mum uitverkocht.

‘Dat is toch mooi dat al die mensen komen voor een stel amateurs die een verhaal oplepelen’, vindt Mulder. Hij vindt dat het ook zo moet blijven. Niet te veel tamtam. ‘Het is een soort reünie, gezelligheid met een wijntje en een verhaal erbij. Dat is de charme van de winteravond’.

Na 25 jaar is hij de ‘Winteravond’ nog lang niet beu. ‘Ik begin vaak al met denken in de zomer en zo lang ik het leuk vind en en nog een verhaal kan maken dat minstens net zo mooi is als de vorige, gaan we er mooi mee door…’.

De jubileumeditie van Een Winteravond van het Korte Verhaal is op Kerstavond in De Klinker. Vertellers Jakob van Diedenhoven, Roelf Eemsing, Hennie Lemein, Cees Stolk, Ina Rozema, David Stolk, Herman Sandman, Henk Mulder en Erik Hulsegge. Jan van der Meide is spreekstalmeester. De technische ondersteuning komt van Meindert Klooster. De voorstelling is al weken uitverkocht.

Foto: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button