AlgemeenWeerbericht

Kans op parelmoerwolken eind van de middag; Beste kansen voor zuiden en oosten

- advertentie -

Landelijk – Aan het einde van de middag zijn mogelijk bijzonder fraaie wolken te zien. Deze zogeheten parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte en worden misschien zichtbaar in de periode rond en vlak na zonsondergang. Wie ze wil zien moet naar de westelijke hemel kijken. In het zuiden en oosten zijn de kansen wat groter dan in het noorden en westen. Regionaal belemmeren namelijk vrij veel ‘gewone’ wolken het zicht op eventuele parelmoerwolken.

- advertentie -

Om de parelmoerwolken te kunnen zien moet je vanaf 16:00 uur tot circa 17:30 uur naar de westelijke hemel kijken en zoeken naar afwijkende kleuren. Vaak zijn parelmoerwolken te zien als een paars- tot roze-achtige gloed. Soms zijn het kleinere vlekken met een groot aantal kleuren zoals het parelmoer in een schelp.

Zuiden en oosten meer kans dan noordwesten
De zon gaat vanmiddag rond 16:30 uur onder. Vanaf de Noordzee worden vrij veel ‘gewone’ wolken aangevoerd en deze steken donker af tegen de nog verlichtte hemel. In het zuiden en oosten zal het ook niet onbewolkt zijn, maar komen waarschijnlijk meer opklaringen voor dan in het noorden en westen.

De parelmoerwolken zelf zijn overdag niet te zien. Hiervoor is het zonlicht te sterk. Ze worden zichtbaar op het moment dat de zon aan het aardoppervlak onder is, maar de zon op 20-30 km hoogte nog wel schijnt. Zo’n anderhalf uur na zonsondergang treedt ook hoog in de lucht de duisternis in en zijn de wolken niet meer zichtbaar.

Wolken in de ozonlaag
Parelmoerwolken ontstaan op 20-30 km hoogte, in de ozonlaag. De ozonlaag bevat nauwelijks vocht. Het kleine beetje vocht dat aanwezig is condenseert pas bij temperaturen beneden -80 graden Celsius. Hierdoor ontstaan dunne wolkenflarden. Vandaag is hier boven ons land kans op, omdat de temperatuur tot net beneden -80 graden kan dalen. Doordat de wolken bestaan uit zeer kleine ijskristallen wordt het zonlicht sterk gebroken en ontstaat er een kleurenpracht. Er zijn eigenlijk twee typen parelmoerwolken te onderscheiden.

Ten eerste zijn er grote dunne wolkenflarden, die het zonlicht verstrooien in verschillende pasteltinten (o.a. roze en paars). De wolk zelf zie je eigenlijk niet, maar het licht verraadt dat hij aanwezig is op grote hoogte.

Daarnaast zijn er wat kleinere vlekken die vaak een groter aantal kleuren laten zien. Deze parelmoerwolk bestaat uit nog wat kleinere ijskristallen dan de eerste variant. Hierdoor wordt het licht sterker gebroken in regenboogachtige kleuren. Soms zijn er ook nog golfstructuren te zien in de wolken, wanneer het hard waait op 25 km hoogte.

De laatste keer dat veel parelmoerwolken in Nederland zichtbaar waren was op 2 februari 2016.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button