AlgemeenCultuurKort nieuwsOp stap

He Doe! Komst ook in De Klinker in Winschoten?

- advertentie -

Winschoten – Dit moet je zien: Hans van Herwijnen: Retrospectief, een overzichtsexpositie met veelzijdig werk in Cultuurcentrum de Klinker in Winschoten.

- advertentie -

Van Herwijnen schildert voornamelijk met acrylverf en maakt potlood- en pentekeningen in verschillende stijlen. Zijn oeuvre is veelzijdig, zowel figuratief/realistisch als abstract en soms worden stijlen binnen een werk samengebracht. De diverse technieken beheerst Van Herwijnen perfect. Ook inhoudelijk is er een grote diversiteit te bespeuren.

De opbouw is te zien vanaf schets tot eindresultaat. De krabbels ontstaan door observatie onderweg of tijdens het koffiedrinken.

Gaat het ene schilderij over beweging en geluid, dan is het volgende een onschuldig landschap. Even later krijgt dat landschap een erotische lading. Het idee dat een kunstenaar slechts één stijl zou moeten hebben en liefst ook maar één boodschap wordt door hem dus niet onderschreven. Kunst kan immers niet ontstaan zonder de gevoelens van de kunstenaar die het kunstwerk maakt of zoals de filosoof Hegel het verwoordt: “een kunstwerk ontstaat alleen wanneer het door de geest is heengegaan”.

Hans van Herwijnen
Hans van Herwijnen (Amsterdam 1934) volgde een opleiding aan het Instituut voor Kunst- en Nijverheidsonderwijs (de latere Rietveld Academie) en werkte daarna als grafisch vormgever bij reclamebedrijven en als zelfstandig ontwerper. Volgde later de opleiding Schilderkunst aan de VAK (Kunstacademie Haarlem), waar hij met succes afstudeerde onder zijn motto K=me (Kunst is Materie en Emotie).

Van Herwijnen was als medeoprichter en voorzitter lange tijd verbonden aan Vereniging Perspectief in Castricum en is lid in de orde van Oranje-Nassau. Tevens ontving hij de legpenning van de gemeente Castricum voor zijn vele verdiensten op het culturele vlak.

In 2001 verhuisde hij met zijn echtgenote (beeldend kunstenaar Ingrid Constance) naar Oost-Groningen en was hij in 2006 bedenker/oprichter van Genootschap Kunst aan de Rand van Nederland.

Hij was 15 jaar aangesloten bij de Tweekarspelen Kunstroute en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars in Amsterdam (BBK) en is sinds 2011 verbonden aan Kulturring und Kunstkreis Rauderfehn in Duitsland.

Zijn werk wordt veelvuldig in binnen- en buitenland tentoongesteld en is voornamelijk in particulier bezit.

Anka Willems exposeert objecten in de vitrines in het leescafé. Zij is expert in illustraties en maakt leuke en spannende “griezels” op doek, papier en van diverse materialen.

Best leuk om te bekijken en achtergronden te horen tijdens de kunsturen/rondleidingen op enkele vrijdagnamiddagen in januari, februari en maart 2019. Raadpleeg de data op www.biblionetgroningen.nl/winschoten

Foto: Bibliotheek Winschoten

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button