AlgemeenIncidenten

Gratis controles camerasystemen ondernemers

- advertentie -

Landelijk – De helft van de beelden van particuliere camerasystemen in Nederland blijkt ongeschikt voor het opsporen voor verdachten. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft daarom vandaag het startschot gegeven voor de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’. Ondernemers kunnen tijdens de campagne hun eigen camerasystemen en -opstellingen gratis laten controleren door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

- advertentie -

In Nederland vonden er in 2009 nog 3.000 overvallen plaats, inmiddels zijn dat er rond de 1.100 per jaar. Vorig jaar kende echter een lichte toename van 3% . Dat laat volgens minister Grapperhaus zien dat we moeten blijven zoeken naar nieuwe wegen om de aanpak van overvallen te versterken.

“Een overval is een afschuwelijk misdrijf met veel impact op slachtoffers. Helaas vinden er gemiddeld nog steeds bijna drie overvallen per dag plaats. Met ‘Excellent Cameratoezicht’ hebben we de beschikking over een belangrijk nieuw, effectief wapen in de strijd tegen criminaliteit zoals geweld, diefstallen en overvallen. Een verbetering van de kwaliteit van camerabeelden helpt enorm. Ik roep daarom de hulp van ondernemers in, om samen ervoor te zorgen dat de kwaliteit van die beelden toeneemt.” aldus Grapperhaus.

De minister lanceerde vandaag de campagne in Haarlem. Ondernemers uit Noord-Holland komen als eerste in aanmerking voor de gratis camerascan. Dat is zo geregeld om de aanvragen goed te kunnen verwerken. De landelijke uitrol van de campagne volgt dit jaar.

‘Excellent Cameratoezicht’ is een initiatief van de Rijksoverheid, de politie, het CCV en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland. De politie deelt haar kennis en expertise met ondernemers om ervoor te zorgen dat de camerasystemen goed zijn opgehangen en ingesteld. Want hoewel Nederland meer dan één miljoen camerasystemen kent, zijn er vele niet goed op- of afgesteld.

Camera in beeld
Vandaag is ook de 200.000ste camera ingeschreven in de database Camera in Beeld. In dit project van de politie staat waar er in Nederland publieke en private camerasystemen zijn, gericht op (een deel van) de openbare weg of privaat terrein. Op die manier kan de politie bij een incident snel zien waar er in de buurt camerasystemen zijn, die zij kunnen raadplegen bij de opsporing.

- advertentie -

Meer informatie over ‘Excellent Cameratoezicht’ is te vinden op de website van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland: www.rpcnh.nl

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button