AlgemeenWeerbericht

Eerste helft winter was zeer zacht

- advertentie -

Landelijk – De eerste helft van de meteorologische winter verliep zeer zacht met in De Bilt een gemiddelde van 6,1 graden tegen 2,9 normaal. Van 1 december tot en met 14 januari was het slechts zes keer nog zachter. De winter van 2015-2016 begon recordwarm met in de eerste helft 8,4 graden. De zon scheen tot dusver landelijk gemiddeld circa 70 uur. Dat is vrij normaal. Ook viel gemiddeld over het land een gebruikelijke neerslagsom: 118 mm tegen 114 normaal.

- advertentie -

Van winterweer was nog nauwelijks sprake. Het heeft in De Bilt negen keer gevroren tegen 18 normaal. Matige vorst, met temperaturen van -5,1 graden of lager, kwam op het hoofdstation nog niet voor.

Ook kwam het nog niet tot een ijsdag, waarop het de hele dag bleef vriezen. Dat geldt niet alleen voor De Bilt, maar voor het hele land. Volgens het langjarig gemiddelde zou de teller in De Bilt inmiddels op vier ijsdagen moeten staan en in het oosten van het land op zes.

Slechts één keer deelde de winter een klein prikje uit. In de nacht van 15 op 16 december viel namelijk in een groot deel van het land een paar centimeter sneeuw. De sneeuwpret was van korte duur, want in de middag van de zestiende dooide de sneeuw grotendeels weg.

Nog geen storm
Tot dusver is het deze winter nog niet tot een officiële storm gekomen. Afgelopen week (op 8 januari) werd wel tijdelijk windkracht 9 op Vlieland gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 9 kwam het niet. Op 24 januari is het een jaar geleden dat Nederland voor het laatst een officiële storm beleefde.

Normale hoeveelheid regen niet genoeg
Na een kurkdroge zomer en kurkdroge herfst levert de winter tot dusver de normale hoeveelheid regen. Voor de aanvulling van het grondwater zou het zelfs goed zijn als meer regen valt dan gebruikelijk. Wanneer in de tweede helft van de winter de normale hoeveelheid neerslag of minder valt, zal de lente starten met te lage grondwaterstanden.

Foto: Trijntje Timmer

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button