AlgemeenWeerbericht

Regionaal glad; weekend kouder met minder gladheid

- advertentie -

Landelijk – De komende tijd is het eindelijk een beetje winter. In het weekend wordt het kouder en ’s nachts gaat het 2-8 graden vriezen. Overdag zijn er zonnige perioden. Met meerdere nachten van minimaal -5 graden kunnen ijsbanen in de loop van volgende week open gaan. Daarvoor moet het ’s nachts wel helder blijven en het is nog lang niet zeker of dat gebeurt. Vanochtend kan het regionaal glad zijn door bevriezing. In het weekend wordt de lucht droger en neemt de gladheidskans af.

- advertentie -

In het binnenland vriest het op grote schaal en in Deelen is het -5,4 graden het koudst. Omdat de wegen op verschillende plaatsen nat zijn door de buien van gisteren kan het op plaatsen waar niet gestrooid is flink glad zijn.

Daarmee is het voor het eerst deze winter dat in grote delen van het land gladheid voorkomt door bevriezing.

Vanochtend stijgt de temperatuur geleidelijk naar 1 tot 4 graden. Hierdoor zal de gladheid rond een uur of tien verdwijnen.

In het weekend wordt het kouder. De middagtemperatuur daalt naar 1-3 graden en ’s nachts gaat het harder vriezen. In de nacht naar maandag vriest het in de oostelijke provincies 5 tot 8 graden en in het westen is het -2 tot -6 graden. Het wordt zo koud omdat het ’s nachts flink helder is met weinig wind. De lucht wordt ook wat droger en daardoor zullen de meeste wegen drogen. Hierdoor neemt de kans op gladheid af.

IJs groeit langzaam
Zolang het ’s nachts stevig vriest en de temperatuur in de middag slechts een aantal uur boven het vriespunt ligt zal op steeds meer ondergelopen weilanden en ijsbanen een ijsvloer ontstaan. Bij de eerste vorst zal niet veel ijs vormen omdat het water eerst nog moet afkoelen.

Volgende week is het minder zonnig dan in het weekend. Hierdoor wordt de vorst getemperd en als de temperatuur in de middag een tijd boven nul ligt groeit het ijs maar heel langzaam. Als de temperatuur de hele week naar -5 of lager daalt kan later in de week op ondiep water geschaatst worden. Krijgen we een aantal bewolkte nachten met slechts een graadje vorst, dan wordt schaatsen op de meeste plaatsen een lastig verhaal.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button