AlgemeenCultuurGemeente

Duitse Kochbunker gevonden bij Nieuwe Statenzijl

- advertentie -

Nieuwe Statenzijl – Enkele weken geleden heeft waterschap Hunze en Aa’s een Duitse bunker gevonden tijdens werkzaamheden langs de Westerwoldse Aa, iets ten zuiden van Nieuwe Statenzijl. Hier is het waterschap bezig met het aanleggen van een waterberging en er worden dijken versterkt. Daarnaast heeft het waterschap onder begeleiding van archeoloog Ko Lenting Franse verdedigingswerken uit 1797 gereconstrueerd.

- advertentie -

Vrijdag 18 januari 2019 heeft Ko Lenting, archeoloog bij RAAP en betrokken bij dit project, melding gemaakt bij de gemeente Oldambt van deze vondst. Rick Brinks, beleidsmedewerker erfgoed en toerisme bij de gemeente Oldambt, is die vrijdag meteen ter plaatse gaan kijken. “Het betreft een zogenaamde ‘Kochbunker’ en deze is nog relatief intact”, aldus Rick.

Kochbunker
Kochbunkers werden in 1944 gebouwd door de Duitsers als reactie op het oprukkende geallieerde leger. Ze werden veelal aangelegd langs de laatste Duitse verdedigingslinies. De Kochbunker is gebouwd als eenmansbunker en bestond doorgaans uit een schuttersputje met verblijfsruimte. Verschillende schuttersputjes waren met elkaar verbonden door loopgraven. Of dit ook bij Nieuwe Statenzijl het geval was, weten de betrokken partijen nog niet.

Blij verrast
Bard Boon, wethouder cultureel erfgoed, is blij verrast met deze unieke vondst. “We gaan met waterschap Hunze en Aa’s in gesprek om te onderzoeken of we de bunker terug kunnen plaatsen op de oorspronkelijke plek langs de Westerwoldse Aa.”

De gemeente Oldambt onderzoekt of ze de Kochbunker geschikt kunnen maken voor bezoek van toeristen. Rick Brinks: “We hebben als gemeente de ambitie om de komende jaren de verhalen van Oldambt uit te dragen. Het militaire erfgoed van de Oost-Groninger grensregio is één van deze verhaallijnen. Daarnaast sluit de bunker ook goed aan op de recreatieve fietsroute die straks ook langs de Franse verdedigingswerken gaat.”

Foto: Gemeente Oldambt

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button