Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Het plaatsen van antenne’s op de “oude” Klinker

- advertentie -

Winschoten – Het was in 1988 dat Radio Winschoten voor het eerst te beluisteren was in de regio rond Winschoten. Dat had nogal wat voeten in aarde. Daarover later meer. Bij OldambtNu.nl staan we de komende maanden elke zondag stil bij de hoogte- en dieptepunten van deze nu al legendarische omroep, die door de jaren heen vele talenten heeft voortgebracht. Ze komen allemaal nog eens voorbij.

- advertentie -

Vandaag twee foto’s die betrekking hebben op het plaatsen van de noodzakelijk mast op de “oude Klinker”. Dat was nodig om in het hele zendgebied glashelder te beluisteren te zijn. De mast zou geplaatst worden door de leverancier met hulp van de plaatselijke brandweer, die met hun hoogwerker de mast op hoogte zouden brengen. Dat lukte niet omdat enerzijds de mast veel en veel te zwaar was om aan de hoogwerker te kunnen hangen en daarnaast bleek de muur van het voormalige cultuurcentrum,  voor een “normale” boormachine ondoordringbaar. De eerste steen aan de buitenkant (een “klinker”) ging nog wel, maar daarachter zat een 25 centimeter dikke betonnen muur.

Brandweer Winschoten schiet te hulp. (Lees verder onder de foto)

Het was al tegen middernacht en iedereen was de wanhoop nabij. Alle denkbare oplossingen waren  voorbij gekomen. Op dat moment werd eens te meer duidelijk,  dat je in deze wereld niet alleen over kennis moet kunnen beschikken, maar ook over kennissen. Een van die kennissen was oud Scheemder wethouder Cornelis Sluiter die toe nog werkzaam was bij Steenhuis Sloopwerken in datzelfde Scheemda. Nadat hij de problemen had aangehoord, dirigeerde hij een boorploeg die onderweg waren vanuit België waar ze een zeer grote booropdracht hadden afgerond. Zij beschikten over een noodzakelijke diamantboor, die zoals later bleek als een mes door de warme boter heen ging.

De klus was met behulp van deze mannen binnen een paar minuten geklaard. Later moest alsnog een mammoet kraan worden ingehuurd, om de mast uiteindelijk te kunnen plaatsen. Uiteindelijk hebben een aantal dappere brandweerlieden -met gevaar voor eigen leven- op grote hoogt aan de binnenkant van de toneeltoren, de bouten en moeren aangebracht.

De jonge technicus van Radio Winschoten: Björn Brouwer (Lees verder onder de foto)

Op de foto onder meer de behulpzame brandweer en een toen nog tamelijk jonge technicus Bjorn Brouwer, die na zijn carrière bij Radio Winschoten inmiddels zijn brood verdient als technicus bij RTV Drenthe en Omrop Fryslân. Overigens was Bjorn ook samen met Gerrie de Groot (hoofdredacteur bij dit medium) en Jacob Snijder verantwoordelijke voor het aanleggen van de basis technische voorzieningen bij de huidige lokale omroep.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button