Algemeen

Bloemetje voor Harma Grave uit Oude Pekela

- advertentie -

Oude Pekela – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd. Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders uit Westerlee daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Dit weekend brachten we een mooi boeket naar Oude Pekela. Daar woont mevrouw Harma Grave. Ze werd genomineerd door haar dochter, Moniek Haan Grave.

Ze schreef: “Ik nomineer mijn moeder Harma die al 18 jaar voor haar twee kleinkinderen zorgt. Leona is nu 18 en Roy nu 17. Oma Harma heeft dit echt dik verdiend.  Harma staat altijd klaar voor anderen, ondanks dat ze het zelf ook niet makkelijk heeft.”

Twee kleine terriër hondjes rennen ons enthousiast blaffend tegemoet wanneer Harma de voordeur opent. We worden welkom geheten in een gezellige woonkamer. Op de bank zit Brenda van elf jaar rustig televisie te kijken. In een klein schommelstoeltje op de grond kijkt peuter Milan lachend naar zijn moeder Moniek, die tegenover hem zit. Een grote kat springt bij Moniek op schoot.  ‘Dat is een Red Point’, zegt Harma, terwijl ze koffie schenkt. ‘Echt grote katten en heel lief. Ja, ik ben een echte dierenliefhebber. Weet je: mensen die niet van dieren houden, houden ook niet van zichzelf.’

In 2008 werd dochter Moniek geopereerd aan een tumor in haar hoofd. De herstelperiode was lang en moeizaam. Harma zegt: “Ze was toen net moeder van Wesley. Maar ze kon niet voor zichzelf zorgen, laat staan voor haar zoon. Ze hebben toen een jaar bij mij gewoond.”

Momenteel wonen er drie andere kleinkinderen bij het echtpaar Grave in huis. ‘Roy is nu met opa naar de Oldtimer Tweewielerbeurs in Zuidbroek. En Leona is aan het paardrijden.’

Harma vertelt over het verdriet van het verlies van haar schoonvader, Sietze Grave. ‘Het is meer dan twee jaar geleden dat hij werd vermoord in Winschoten. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed. Mensen uit de buurt leven wel met ons mee. We moeten toch verder. Verstand op nul.’

Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’
Foto & tekst: Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button