AlgemeenNieuwsoverzichtPolitiek

Verkiezingen 2019: dit is wat je moet weten

Oldambt –  Vandaag kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezingen van de leden van provinciale staten van Groningen en de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa’s.

- advertentie - 

Provinciale Statenverkiezingen
De Provinciale Staten vormen de hoogste macht in de provincie. Het aantal statenleden is afhankelijk van het aantal inwoners van de provincie. De kiesgerechtigde inwoners van de provincie kiezen de leden. Op de dag van de Provinciale Statenverkiezingen vinden ook de waterschapsverkiezingen plaats.

U kunt stemmen op:
SP (Socialistische Partij), Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), CDA ,Democraten 66 (D66), VVD, ChristenUnie, PVV (Partij voor de Vrijheid), Groninger Belang, GROENLINKS, Partij voor de Dieren, Partij voor het Noorden, Forum voor Democratie, 50PLUS of DENK.

Waterschapsverkiezingen
Net als de verkiezingen voor de gemeenteraad en de Provinciale Staten worden de waterschapsverkiezingen om de 4 jaar gehouden. De inwoners van het verzorgingsgebied van het waterschap kiezen dan hun vertegenwoordigers in het waterschapsbestuur.

U kunt stemmen op:
Water Natuurlijk, Partij van de Arbeid (P.v.d.A.), VVD, CDA, AWP niet politiek wel deskundig, 50PLUS of de ChristenUnie.


Waar kunt u stemmen?
Er zijn in de gemeente 25 lokaliteiten waar een stembureau is gevestigd en deze zijn toegankelijk voor mindervaliden. De stembureaus zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur.

De stembureau’s in de gemeente Oldambt kunt u hier vinden.

Legitimatieplicht
Bij de stemming geldt een legitimatieplicht. U hebt een paspoort, ID-kaart of rijbewijs nodig dat maximaal 5 jaar verlopen mag zijn op de dag van de verkiezing (minimaal geldig tot 21 maart 2014).

Voor het waterschap mag u ook stemmen als u zich kunt identificeren met uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs dat is afgegeven door een land van de Europese Unie of Liechtenstein, IJsland, Noorwegen of Zwitserland. Hebt u de nationaliteit van een ander land? Dan moet u uw Nederlandse verblijfsdocument laten zien.

Overzichtelijker
“Als gemeente vinden wij het belangrijk dat iedereen die dat mag, kan stemmen. Daarom zijn er in alle stemlokalen linialen met de partijlogo’s zodat de stembiljetten overzichtelijker worden.” schrijft de gemeente op Facebook.

Braille
“Ook liggen de kandidatenlijsten in braille tot en met morgen 19.30 uur bij de receptie op het gemeentehuis. Verder zijn alle stembureauleden vooraf goed getraind door ons Bureau Verkiezingen. Naast het toezien op het goed verlopen van het stemproces, hebben ze ook bijvoorbeeld geleerd over hoe om te gaan met kiezers met dementie.” schrijven zij.

Stemwijzer
Het blijft echter moeilijk om je stem voor de Waterschappen te bepalen. Niemand wil dat Groningen onderloopt bij een stijgende waterspiegel, toch? Waarin verschillen de partijen nou écht van standpunten? NU.nl heeft met Mijn Stem een goede Waterschaps-stemwijzer gemaakt. Ook RTV Noord heeft zo zijn eigen kieskompas.

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button