Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: De Radio Winschoten de achterkant van… en de inmiddels beroemde BINGO

Het was 1994 toen Radio Winschoten weer eens besloot een promotiekrant uit te brengen. Daarmee werden de omroepmedewerkers aan de luisteraars voorgesteld en de advertentie inkomsten waren een plezierige aanvulling op het kassaldo.

- advertentie - 

In 1994 stond onder meer de Sportredactie centraal en er zou een foto gemaakt worden die zijn plaats zou vinden op de voorpagina. Om de lezers te prikkelen werd besloten om op die voorpagina een foto te plaatsen, waarbij de Sport Lokaal collega’s met de rug naar de camera stonden, met als opmerking “ben je echt nieuwsgierig wie er allemaal deel uit maken van de sportredactie, blader dan verder in deze krant”.

(Lees verder onder de foto)

Deze week ook de eerste bijdrage van de sector amusement, destijds aangevoerd door Jeroen Rensema. Zijn eerste verhaal betreft de Radio Winschoten Bingo.
De Amusementsredactie was naast Informatief en Sport Lokaal één van de uitzendteams binnen de lokale omroep Radio Winschoten. Dit team produceerde vele muziek- en entertainmentprogramma’s.

Op een gegeven moment werd het team gewaar dat de lokale omroep in Stadskanaal een wekelijkse bingo-uitzending maakte. Dit leverde erg veel luisteraars op maar ook veel inkomsten voor de omroep. En dus ging een clubje belangstellende Amusementsmedewerkers gezamenlijk naar Stadskanaal om eens te kijken hoe zij dit programma daar maakten. Het bleek een ontzettend leuk en gezellig programma te zijn met allerlei winnaars die zenuwachtig in de uitzending hun prijs gingen kiezen. Nadat ons team weer richting Winschoten was gegaan gingen er een paar onrustige weken voorbij. Het bestuur moest worden overtuigd van het voordeel van dit programma, zendtijd moest worden vrijgemaakt, verkoopadressen in de hele regio worden gezocht en een programmateam worden samengesteld. Daarna ging het snel en was de eerste uitzending een feit.

(Lees verder onder de foto)

In het begin was het erg wennen, zowel voor het radioteam als voor het publiek. Bedreigingen richting de medewerkers waren wekelijks aan de orde, vooral van mensen die net te laat waren om te bellen als ze bingo hadden. Gelukkig was het team hiervoor gewaarschuwd en verstomde dit ongefundeerde ongenoegen vrij snel. De bingo nam voor velen thuis een vaste plaats in op de zondagavond tussen 18.00 en 21.00 uur. In sommige straten kwamen hele gezinnen bijeen om samen radiobingo te spelen. De Watertorenstraat was zo’n gezellige club die regelmatig aan de telefoon hing voor een vol rijtje of een volle kaart. Een rijtje gaf recht op een prijs van rond de 50 gulden en de prijzen voor de volle kaart lagen hoger: 150 gulden voor de tweede winnaar en 250 gulden voor de eerste winnaar.

De te winnen prijzen kon men een week later in de studio afhalen, uiteraard na inname en opnieuw een controle van de bingokaart. Eens in de zoveel tijd was er een speciale uitzending en kon men naast de gewone prijzen als een stofzuiger, kruimelzuiger, waardebonnen, staafmixers, televisies maar ook tijdens de kerst de beroemde kerstpakketten. En deze laatste pakketten namen gretig aftrek. En dus trok een deel van het team richting de supermarkt. Er werden vier winkelkarretjes (jawel, vier!) mee de winkel ingenomen en met rekenmachine, pen en kladblok om de boekhouding te doen ging het team aan de slag: Er werden de boodschappen in veelvoud ingekocht en een klein uur later werden de auto’s volgeladen om richting het huis van één van de medewerkers te gaan om daar de kerstdozen tot aan de nok toe te vullen. Haar ouders zijn er na al die jaren inmiddels wel aan gewend maar de eerste keer zag je ze met grote ogen kijken naar de enorme berg boodschappen. Alsof we gehamsterd hadden na de dreiging van een sneeuwstorm. Met uiterste precisie werden alle dozen gevuld en vlak voor de uitzending opgehaald om meteen weer uit te delen aan de gelukkige prijswinnaars.

(Lees verder onder de foto)

De radiobingo werd trouwens ook bekend door het telefonisch spelletje “Geen ja, geen nee” waarbij de presentatoren probeerden om luisteraars binnen drie minuten de verboden woorden uit te spreken. Bij de luisteraars was het item zo populair dat ze soms een maand moesten wachten voor ze aan de beurt waren. De Radiobingo was een vast onderdeel van de programmering èn de begroting van Radio Winschoten geworden. En dat tot genoegen van erg veel luisteraars/deelnemers. Nog steeds worden toenmalige makers van Radio Bingo gevraagd: “Willen jullie nog één keertje …..”.

(Lees verder onder de foto)


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.


Nu u hier toch bent... Heeft u de OldambtNu.nl app al gedownload op uw telefoon? Zo niet, lees hier meer en download hem snel!
 
- advertentie - 
- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button