AlgemeenGemeente

Hoe rolstoelvriendelijk zijn Landkreis Leer en gemeente Oldambt?

- advertentie -

Oldambt – Onlangs hebben Landkreis Leer en gemeente Oldambt het initiatief opgepakt om inzicht te geven in de rolstoeltoegankelijkheid van het gebied. Vrijwilligers uit Oldambt en Weener hebben – in samenwerking met het Interegg programma Netzwerk+ – een eerste aanzet gemaakt en in kaart gebracht hoe rolstoelvriendelijk de regio is. Ze hebben hierbij gekeken naar de toegankelijkheid van openbare gebouwen en winkels en dit in Wheelmap ingevuld.

- advertentie -

Wheelmap is een online kaart voor het zoeken en vinden van rolstoeltoegankelijke plaatsen. Wheelmap maakt gebruik van een eenvoudig verkeerslichtsysteem, waarbij groen betekent dat het gebouw rolstoeltoegankelijk is, geel geeft aan dat het gebouw beperkt toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en rood is niet rolstoeltoegankelijk. Wheelmap is gratis te downloaden als app via de App Store of via Google Play. De website is ook te raadplegen via www.wheelmap.org. 

Iedereen kan meedoen en plaatsen markeren
Er is een begin gemaakt met het in kaart brengen, maar nog niet alle gebouwen en winkels van Oldambt staan gemarkeerd in Wheelmap. Wheelmap werkt net als Wikipedia, iedere ondernemer en eigenaar van een openbaar gebouw kan zelf aangeven of zijn/haar gebouw of winkel rolstoeltoegankelijk is. En niet alleen mensen in een rolstoel profiteren hiervan.

Ook ouders met een kinderwagen en mensen met een rollator ervaren Wheelmap als een positieve dienst. “Wheelmap geeft op een eenvoudige en snelle manier inzicht of je wel of niet met een rolstoel een gebouw of winkel binnen kunt gaan. We roepen alle ondernemers en eigenaren van openbare gebouwen dan ook op om in Wheelmap te markeren of hun pand rolstoeltoegankelijk is. We laten op deze manier zien waar we in Oldambt rolstoelvriendelijk zijn, gastvrijer kun je niet zijn”, vertelt Erich Wünker, wethouder gemeente Oldambt.

Wheelmap is in 2010 begonnen. Op dit moment zijn er 900.000 panden gemarkeerd in Wheelmap, voornamelijk in Nederland en Duitsland en iedere dag komen er 300 nieuwe markeringen bij.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button